Familj & Hälsa

Drick och njut av sommaren!

För många av oss nordbor är sommaren viktig. Efter mörker, snö och regn kommer den med sol och värme. Men under högsommaren kan den sköna värmen också bli besvärlig och farlig. En skön dag på stranden kan följas av huvudvärk och illamående om man inte druckit tillräckligt, och för personer i riskgrupper kan det bli värre än så.

 Vätskebrist och uttorkning kan visa sig genom trötthet, huvudvärk, yrsel, förvirring och illamående. Det bror på att man fått i sig för lite vätska eller förlorat för mycket vätska på kort tid. Vem som helst kan bli uttorkad, men människor i riskgrupper är extra utsatta:

  • Äldre
  • Spädbarn och små barn
  • Personer med kroniska sjukdomar
  • Personer som tar läkemedel som påverkar värmeregleringen
  • Fysiskt aktiva personer, eller personer som arbetar i en fysiskt ansträngande miljö

Hur mycket vatten behöver vi?
De flesta vuxna behöver inte alls reflektera över vattenintaget under normala förhållanden. Men vid fysisk aktivitet, ökad temperatur eller både och behövs mycket mer vätska. Vattendrickande är ganska mycket omdiskuterat – hur mycket skall man dricka och varför? Vissa säger att man lättare går ner i vikt och blir snyggare av att dricka mycket vatten. Andra säger att det är farligt att överkonsumera dryck. Vad vi säkert vet är att vi människor består av 75% vatten och att vi svettas och kissar ut vätska som sedan behöver ersättas.

Slipp vätskebrist
Drick mycket, och kom ihåg att koffein och alkohol är vätskedrivande och därför kan bidra till uttorkning. Ha alltid en vattenflaska nära till hands så är chansen större att du dricker mer. Om man tycker det är svårt att dricka tillräckligt mycket kan man också välja mat som innehåller mycket vatten, till exempel melon och annan frukt. Uppsök skugga ibland om det är möjligt. Välj svala kläder. Läs mer om vätskebrist och uttorkning på vårdguiden.

Water on rhubarb

Känns det tråkigt att bara dricka vatten? Piffa upp det med färsk eller fryst frukt. Vi har tidigare skrivit om hur man kan koka egen rabarbersaft eller använda rabarber som isbitar i artikeln Vad kan man göra med en rabarber?

Barn och djur i bilen
Varje år sker tragiska dödsfall där barn eller djur lämnats ensamma i parkerade bilar. Små barn har svårt att reglera sin kroppstemperatur och hundar kan inte svettas. Därför klarar de värme sämre än friska vuxna människor. Man kan aldrig vara nog försiktig! Även om man bara skall in en snabbis i affären så kan något hända så att man blir kvar där inne för länge. Lämna hunden hemma och ta med dig barnen ut ur bilen, även om det är skugga där du parkerar. Här följer ett exempel på hur varmt det kan bli i bilen under olika förhållanden:

Tid

Yttertemp

Skugga/Sol

Temp i bil

08.30

14° C

skugga

19° C

09.30

18° C

skugga

38° C

10.30

20° C

blandat

47° C

11.15

20° C

sol

58° C

12.00

23° C

sol

62° C

13.30

22° C

sol

85° C

Läs också:
Säker i solen
Tänk säkert i sommar

Text och bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s