Hem & Trädgård

Planera för perenner

Det är lite omodernt med perennrabatter, men jag tycker att en välplanerad rabatt lyfter utseendet på trädgården. Det blir en färgklick som drar blickarna till sig och något man kan njuta av en stor del av sommaren. När man inreder inomhus tänker man ofta på vilken färg man ska ha på de olika föremålen i rummet. På samma sätt kan man tänka i i trädgården och välja blommor i en färgskala eller blanda kontrastfärger med varandra. Man kan ta ut svängarna rejält när det gäller blommor och blanda färger på ett djärvt och oväntat sätt, vem bestämmer vad som är vackert? Och blev det för djärvt kan man bara ändra på det nästa år.

En berömd trädgård i England är Sissinghurst, i närheten av London, där det finns en hel avdelning med bara vita blommor. Jag tycker att man kan måla med sina blommor och använda mycket färg. Om man inte har så mycket förkunskaper om olika perenner kan det vara lämpligt att börja i liten skala och utöka efterhand. Börja med att titta hos släkt och vänner med trädgårdar, på plantskolan kan det nämligen vara svårt att se hur plantorna blir som färdigväxta. Av andra trädgårdsinnehavare kan man också få goda råd om växternas härdighet och om de till exempel sprider sig kraftigt eller gärna tar över i rabatten. Du kan ha sådan tur att du kan få med dig en del av en planta hem till din egen plantering.

perenn2

Perenner på rätt plats i en rabatt skapar ett vackert blickfång. Fast varför inte göra som denna blomma och helt enkelt ta sig plats?

 

Så här mitt i högsommaren är det inte den bästa tiden att flytta växter, i år är det dessutom extrem torka. Har du möjlighet att vänta till september med växtflyttandet så ökar chansen för att det ska lyckas. Krukodlade växter från plantskolan går bra att sätta hela sommaren, men de behöver vattnas vid torka eftersom deras rötter inte hunnit söka sig nedåt än. Att planera rabatten går dock bra oavsett väderlek! Ta fram papper och penna och börja rita. När man planerar sin rabatt är det bra att veta höjden på växterna man vill ha. Det är lämpligt att sätta de höga växterna längst bak, om rabatten är mot en vägg, eller i mitten om rabatten är friliggande. Tänk också på att om rabatten har en norrsida så är det inte alla växter som trivs i ett skuggigt läge. Det kräver lite mer tankekraft om rabatten ligger på norrsidan av huset men det är inte omöjligt. Om man planterar sina växter i fel läge kommer de inte att trivas och det är synd om det inte blir bra när mycket möda och arbete lagts på att göra en fin rabatt.

perenn1

Det gäller att planera och att sedan vara uthållig. En rabatt som till en början kan uppfattas som gles kan helt enkelt bara behöva lite tid att växa till sig.

 

Många perenner ökar en hel del i omfång de första åren, så sätt antigen glest eller var beredd att flytta isär efter ett par år. En del växter drar gärna iväg på höjden och vill gärna ramla, antingen kan man sätta in växtstöd eller plantera en lägre och kraftigare växt intill som stöd. Det finns bra växtstöd att köpa färdiga, men vill man ha osynliga stöd kan man använda armeringsjärn, så kallade rundjärn. De kan man, om de inte är för tjocka böja till själv för att få det precis som man vill ha det. Tänk också på blommningstiden när du planerar, vill du att alla blommorna ska blomma på samma tid för att få en överväldigande effekt, eller vill du något som blommar hela tiden för att ha en prydnad hela sommaren? Lägg gott om tid på att planera. Kanske kan det behövas både ett och två besök i andra trädgårdar och plantskolor innan du känner dig färdig med din rabatt. Har du väl en färdig plan är det bara själva jobbet kvar!

Text & Bild: Magdalena Jorkvist

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s