Livsstil

Att dra sig till minnes

Allt som någonsin händer oss förvandlas sekunden efteråt till minnen. Våra minnen påverkar oss och gör oss till dem vi är. Även små och tillsynes obetydliga händelser spelar stor roll för hur vi ser på världen och hur vi lever. Vissa saker vet vi inte om att vi minns, vissa händelser tänker vi på varje dag och vissa saker vill vi bara glömma. 

En doft, ett ljud, en smak. Minnen kan triggas igång av många saker. En speciell lukt som vi känner igen sedan tidigare kan kasta oss med blixtens hastighet tillbaka till en situation eller en plats. Inte sällan kan vi precis minnas känslan vi hade då, trots att händelsen ligger många år tillbaka i tiden. Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, och i många fall stämmer det. En bild tagen på människor som sitter i ett kök talar om ungefärligt årtal, vad man gjorde, vad alla hade på sig, hur gamla personerna var och mycket mer. Om man själv var bakom kameran eller satt i köket när bilden togs, minns man säkert flera saker från detta tillfälle.

Minnen

Fotografier är ofta viktiga för oss. När vi är med om något härligt eller ser något speciellt så åker ofta kameran fram. Eftersom tidens tand kan förvanska minnen vill vi ha fotobevis på hur det verkligen var.

Sakerna hjälper oss
Med tanke på att vi är våra minnen, är det kanske inte så konstigt att prylar kan vara viktigt för oss. Sakerna kan vara förknippade med människor eller specifika, viktiga händelser. De har då ett högt affektionsvärde, och vi vill ha dem som hjälp att komma ihåg. Vem har inte ett klädesplagg eller en ful tavla hemma som man behåller bara för att de har en känslomässig betydelse? Om man är sentimental av sig och har många prylar man inte vill skiljas från kan det bli ganska problematiskt. Vart skall man göra av dem?

minnenlåda

Ett vanligt dilemma när man skall rensa och städa är att man hittar saker som man egentligen borde göra sig av med, men som på något sätt förknippas med det förflutna. Mindre saker kan sparas i särskilda lådor men vad gör man med sådant som tar mer plats?

Förvaring av minnen
Om man känner att man har för mycket saker så måste man antingen flytta till en större bostad eller göra sig av med prylar. Var lite sträng mot dig själv och släng eller hitta nya ägare åt saker som enligt din rangordning är mindre viktiga än andra. Om du ärvt massor av saker av din mormor måste du ju inte spara på alla minnen utan kan kanske nöja dig med det du kommer att använda. Fotografera sakerna du förvisar och sätt bilderna i ett särskilt fotoalbum, så har du på sätt och vis behållit dina minnen ändå. Du kan också spara små delar av omtyckta saker och göra konst av dem. En stolsrygg kan bli en fin tavelram.

Mindre saker som du inte vill ha framme men ändå inte slänga kan du spara i en särskild minneslåda. När du väl har skaffat en sådan är det bara att fylla på den efter hand och du slipper ha konsertbiljetter och vykort drällande överallt.

Minnas tillsammans
Även om saker kan kännas viktiga, så måste man komma ihåg att de är just saker, alltså döda ting. De viktigaste minnesbankerna är andra människor. Med alla människor du träffar skapar du nya minnen. När du träffar släktingar, vänner och bekanta så handlar säkerligen en stor del av ert samtal om sådant som ligger längre bak i tiden. Det är förmodligen inget ni tänker på just då, men det ni minns är er referens till allt som rör både nuet och framtiden.

Läs också:
Dagbok i bilder
Borttappad!
Ordning och reda i skåpen

Text och bild: Regina Johansson

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, ,

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s