Kultur

Länge leve ljudboken!

Har du gjort det där tråkgörat ännu, som du lovade att göra under semestern? Motivera dig själv att städa vinden, garaget eller måla om fasaden genom att lyssna på en ljudbok medan du arbetar. Till din hjälp vill jag rekommendera ett par bra böcker som är inlästa av bra uppläsare – berättaren gör verkligen boken!

 Blackout och All Clear är en spännande och nästan nagelbitande bokserie på två böcker av Connie Willis. Blackout utspelar sig år 2050 på universitetet i Oxford. I sina historiestudier får de nyblivna historikerna i uppdrag att åka tillbaka till olika tidsepoker för att studera viktiga händelser. I serien får man följa tre studenter som reser tillbaka till en av andra världskrigets mest intensiva perioder, då tyskarna gör sitt bästa för att bomba sönder alla större städer och hamnar i Storbritannien. För att passa in i ett sönderbombat London har studenterna klätts i tidsenliga kläder och har noga studerat tidens kultur. In på bara skinnet får de känna hur det är att leva under ständiga hot och upplever hur människor runt omkring dem dör. Willis är pricksäker i sina detaljer och lyckas transportera läsaren till både ett framtida Oxford och ett dåtida London genom att placera publiken mitt i händelsernas centrum. Denna serie passar hela familjen oavsett om man är historieälskare eller ett inbitet Science Fiction-fan. Dessvärre finns den än så länge endast tillgänglig på engelska.

Länge leve ljudboken!

Blackout och All Clear är prisbelönta böcker, kanske tack vare den lyckade kombinationen av historiska händelser och uppdiktad framtid.

Få har nog undgått euforin kring A Game of Thrones. Febern har blåst världen över, och dessvärre måste jag sälla mig till dem som lovordar bokserien. Hela serien består i nuläget av fem delar, där Game of Thrones är den första. Författaren George R.R. Martin skrev också den populära serien Beauty and the Beast som gick på slutet av 1980-talet. R.R. Martin må se ut som en försynt farbror, men Game of Thrones är inget för den blyge. I den första delen som heter Kampen om Järntronen på svenska, presenteras ett ganska rått och sargat Västeros där en kung försöker att hålla alla makthungriga borta från kungatronen. Men som titeln indikerar genomsyras handlingen av mördande maktintriger. Vad som är gott och vad som är ont blandas ideligen. Har man redan sett de tre första säsongerna på TV, rekommenderar jag ändå att lyssna på boken, om inte annat för att bokserien kommit längre än TV-serien. George R.R. Martin skriver inte för hela familjen och spar inte på vare sig svordomar eller grafiska detaljer. Bokserien är konsekvent när det kommer till chockerande och överraskande detaljer, och Martin går steget längre än de flesta andra författare. Förvånade nog finns denna framgångsrika bokserie ännu inte på svensk ljudbok, men som tröst är skådespelaren Roy Dotrice en fantastisk uppläsare.

Länge leve ljudboken!

Game of Thrones finns också som TV-serie. Hittills har två säsonger visats i Sverige och tredje säsongen har visats i USA. En fjärde säsong kommer att spelas in. Originaltiteln på hela bokserien är A song of ice and fire, eller Sagan om is och eld på svenska.

Ta på dig dina bekvämaste hörlurar och njut!

Text: Rebecka Kettil
Bild 1: cdon.com
Bild 2: cdon.com

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s