Livsstil

Loppisturné

Loppisar finns året om men under sommaren råder det högsäsong. Många loppisar är bara öppna på just sommaren, och andra har fler och längre öppettider under semestrarna. Loppisskyltar kantar många vägar, men om man är på väg någonstans kan man inte alltid stanna. Om du är en sådan som gillar att se nya ställen och leta efter fynd är det en utmärkt ide att fylla en bil med likasinnade och ge sig iväg. Vi, det vill säga Regina och Liza gjorde nyligen en lopisturné tillsammans med våra vänner Magda och Sophie i Dalsland och Bohuslän. Vi började med att åka från Munkedal till Ed, och sedan vidare till Tanum, Kville och avslutade slutligen i Hällevadsholm.

loppis2

 

Vid resans början visste vi inte alls var vi skulle hamna, mer än att vi skulle åka mot Dals-Ed. Förra året fanns ett flertal loppisar på vägen mellan Hedekas och Ed, men nu var inte många kvar och de få vi passerade var stängda på måndagar. Framme i det lilla samhället Ed gick vi en runda till fots för att hitta anslagstavlor. På dem brukar man kunna hitta anslag om loppisar. Mycket riktigt hittade vi flera stycken, men alla utom en hade stängt just denna dag. Därför gick vi också in i en blomsteraffär och frågade personalen där. De kunde ge oss vägbeskrivning till ett ställe som låg nära. Det visade sig vara en riktig fullträff och därifrån fick flera prylar följa med hem.

loppis3

 

Smartphones kan vara till god hjälp under loppisturen, men inom detta område är internet inte fullständigt pålitligt så det kan vara klokt att göra lite efterforskningar redan innan man ger sig av ut. Det är många loppisar som saknar hemsida och inte heller finns med i några register. Det finns sajter som tillhandahåller loppisregister enligt geografisk indelning, men somliga är dåligt uppdaterade. Då kan du få förslag på loppisar där ingen verksamhet har bedrivits på flera år. Om man då bara letar loppisar genom Google, riskerar man att missa många som faktiskt finns. Och kanske är det en del av tjusningen, att det skall vara lite oförutsägbart när man ger sig ut på loppistur? Fast då riskerar man också att komma hem helt fyndlös och det är ju inte lika roligt. Innan ni ger er ut på tur kan det vara klokt att höra med vänner och bekanta som är vana vid att åka på loppis vad de rekommenderar. Det finns nämligen loppisar och det finns loppisar. Det vill säga en del loppisar undrar man om det någonsin säljs någonting alls på grund av prissättning, skicket på det som säljs och liknande. Genom rekommendationer kan sådant undvikas.

loppis1

För vår del blev det en riktigt lyckad dag och de många milen som kördes kändes vädra tiden eftersom vi hittade bra loppisar och landskapet vi passerade är mycket vackert. Vad som är ett riktigt fynd varierar dock beroende på vem man frågar. Helt eniga var vi om att loppis skall kännas prisvärt. Samtidigt kan saker också få kosta om det är något alldeles särskilt.

regina

Regina gjorde flera fynd under resan och när endast dagens bästa fynd skulle väljas ut var det svårt att välja. Totalt inhandlades: En karott med lock, 6 koppar med fat Rörstrand Taffel, aldrig använd kappa av märket Puma, rött bord och två stolar. Totalsumma 450 kronor. Bästa fyndet för dagen blev till slut bordet och stolarna.

sophieloppis

 

Sophie är en riktig loppisveteran och hittade även hon spännande saker under dagen. Totalt inhandlades: Tavla, väggljusstake, duk, vas, mugg. Totalsumma 170 kronor. Dagens bästa fynd var tavlan.

 

Magda

 

Magda letade under dagen efter saker som skulle kunna passa på hennes torp och gjorde flera bra fynd. Totalt inhandlades: emaljfat 40, assietter, uppläggningsfat, tyg, spegel 50 och böcker. Totalsumma 190 kronor. Dagens bästa köp var assietterna.

 

lizaloppis

 

Skor och väskor ligger alltid högt upp på önskelistan för Liza och så även under denna resa. Totalt inhandlades: Jacka, skor, halsband, emaljburkar, böcker, krage och våningsfat. Totalsumma: 260 kronor

Det oförutsägbara är nog en del av tjusningen med att handla på loppis eftersom man aldrig vet vad man kommer att hitta.

Läs gärna: Loppis är poppis

Text: Regina Johansson och Liza Kettil

Bild: Liza Kettil

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s