Hem & Trädgård

Safta och sylta från trädgården

Det har blivit på modet igen att sylta och safta. Jag är bortskämd från min barndom med hemgjord sylt och saft, därför är det självklart för mig att plocka bär och koka sylt och saft hemma. När jag tänker på trädgård, så är det som är ätbart en självklar del av planeringen. Man kanske inte måste vara självförsörjande med bär och frukt, men jag tycker att man ska ta med i planeringen att det ska finnas plats till både frukt träd och bärbuskar. Planera in det du gillar, älskar du hallonsylt men är måttligt förtjust i vinbärssaft så minska på vinbärsbuskar och öka på hallonlandet.

DSC_0006 (28)

Nu börjar vinbären att mogna, beroende på sort och läge. Det är relativt lätt att plocka vinbär eftersom de sitter i klasar. När man ska göra saft av dem behöver de inte rensas, plocka bara bort blad och annat som kommit med och skölj bären i kallt vatten. Stjälkarna kan vara kvar. Väg bären och tag 6dl vatten per kilo vinbär, är bären dåligt mogna så öka vattenmängden något. Det går att blanda alla sorters bär och även rabarber, beroende på tillgång och smak, men är det saftiga bär kan vatten mängden minskas istället. Koka upp på svag värme och låt koka sakta i 15-20 minuter. Häll upp bärmassan i en silduk och låt stå och rinna ca en halvtimme. För att få ut mesta möjliga av bären kan man koka upp det en gång till med några dl vatten, sila och blanda med den andra saften för bästa smak.

DSC_0012 (29)

Mät den avrunna saften och koka upp på nytt, när hela ytan kokar så tillsätt 4-5 dl socker per liter saft, lite i taget under omrörning. Låt saften koka upp igen, det är bra att den står ett par minuter så att eventuellt skum samlas. Skumma saften och häll den genast på rena flaskor ända upp och förslut med kokta korkar. Det går också att frysa saften i glasflaskor, men fyll då inte ända upp så att saften kan expandera och frys saften först när den har svalnat.

Läs också:
Äppelskörd

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s