Krönika

Krönika: Det onämnbara semesterslutet

Vi pratar om det mesta hemma hos oss. Men vi har en tyst överenskommelse om att tiga ihjäl det faktum att semestern går mot sitt slut. Jag tror inte att vi är de enda, alla ledigheter för med sig ett litet sår som ingen vill peta i: vetskapen om att det inte är för evigt.

Elva tolftedelar av året har de flesta av oss vardag med arbete eller studier. Det kan innebära tidiga morgnar, trista lunchlådor och kvällar som är alldeles för korta. Men om sanningen skall fram så finns det något vi gillar med vardagens tugg, när den fungerar bra så tror jag att människor mår som bäst. För även om vi reser till Thailand och har tre underbara veckor där, så vet vi att det har ett slut. Därför är semestrar alltid en smula bitterljuvt.

Att gå tillbaka till det normala känns ännu värre om vi inte är nöjda med vardagslivet. Om man inte trivs på jobbet, har ekonomiska problem, bor dåligt, har bekymmer med kärleksrelationen eller om man känner sig ensam kan det kännas extra jobbigt med semesterslut. När man varit ifrån allting ett tag får man mer perspektiv på tillvaron, och upptäcker både bra och dåliga komponenter i livet.

Jag har varit hemma på graviditetspenning och föräldrapenning i ungefär åtta månader. Att vara ”ledig” är min tillfälliga vardag. Min sambo har snart varit hemma i åtta veckor och tillsammans har vi trallat omkring i en riktigt skön tillvaro där tid för en gångs skull inte är en bristvara. Jag har haft tid att ha roligt, njuta och tänka. Tack vare detta har jag insett något viktigt: jag klarar mig bättre utan pengar än utan tid.

Den insikten får bli grunden i alla beslut som rör framtiden.

Därför lyder mitt råd: Använd semestern till något mer än att bara renovera och roa dig. Planera in tid för eftertanke. Vart är du på väg? Är du nöjd med det? Eller vill du ändra något? Det mesta av livet är ju faktiskt vardag. Vill du leva för att semestra eller vill du semestra för att leva?

semesterslut

Vad är en bra semester? För mig är det att vara tillsammans med nära och kära, göra minst en njutbar grej varje dag, dricka gott kaffe utomhus och att inte ha för många projekt.

Läs också:
Good enough
Vardagsminfulness

Text & Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s