Hem & Trädgård

Morlanda säteri

På vackra Morlanda säteri på Orust kan man varje söndag klockan 15 gå på  en guidad tur runt i trädgården i säteriets trädgård. Turen pågår i ungefär en och en halv timme och fram till 25 augusti då man avslutar för säsongen. Morlanda säteri ligger i ett fantastiskt vackert landskap i närheten av Ellös på västra Orust. Det är frun på Morlanda, Berit Thorburn som står för visningen av den historiska trädgården runt säteriet. Hon varvar berättelsen om trädgården med historia om gården så att man håller intresset uppe under hela vandringen.

Morlanda1

Bostadshuset byggdes på 1600-talet och senare har fler delar tillkommit. Takteglet är samma som på slottet Skokloster.

Beroende på när på sommaren man beger sig till Morlanda blommar olika blommor och trädgården ser olika ut, vilket är en charm i alla trädgårdar. Vi vandrar genom en ekskog med storrams, som växer vilt på platsen, till en äng som en gång varit fransk renässansträdgård. Vid 1900-talets mitt valde man att lägga igen trädgården och istället ha något som var enklare att sköta. Lite senare kom den forna renessansträdgården att bli en kohage. Nu är det åter trädgård och ett besök om våren kan nog vara en upplevelse då flera japanska körsbär finns planterade. Dessa har även spritt sig och växer lite här och var runt om på säteriet vilket tydligen är ovanligt.

morlanda2

Den blå blomman kallas snokört och trivs gott på säteriet. Den lilla rosa blomman skulle kunna vara en jordgubbsblomma men är i själva verket en korsning mellan jordgubbe och ölandstok, en jordgubbstok. Båda plantorna fanns även till försäljning på säteriet.

När trädgården var kohage lades dammen igen men idag finns där åter en damm. Till skillnad från renässansens strikta linjer är den här lekfullt formad och upplevs som mer naturlig. Enkelhet och naturligt är också något som genomsyrar hela trädgården på Morlanda säteri.

Morlanda3

Mycket av trädgården hade växt igen innan Berit Thorburn tog sig an uppgiften att återställa och förnya. Visst har tagits fram och återställt medan annat är nya planteringar.

Vi vandrar vidare förbi enorma gamla lindar och askar in på deras egen kärleksstig som leder oss tillbaka till huset och den mera intima trädgården där. Berit står själv för all skötsel av trädgårdens planteringar och måste därför hålla den på en rimlig nivå, därför är det omöjligt för henne att återskapa trädgården i ursprungsskicket. Hon försöker att fånga känslan av historia i vissa detaljer i trädgården.

morlanda4

Utsikten från kullen med lusthuset är helt fantastisk. Inte svårt att förstå varför någon valde att bygga ett hur just här!

Jag kan varmt rekommendera er en tur till Orust och Morlanda säteri. Trädgården är en privat trädgård och familjen Thorburn bor på säteriet, njut av visningen men respektera deras privatliv resten av tiden.

För mer information om trädgården besök gärna Berit Thornburns sida AnnaBerit Thorburn. Där finns mycket att läsa om själva trädgården och de växter som finns där.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s