Familj & Hälsa

Vuxna barn

I höstas var Magnus Uggla med i Så mycket bättre. Hans tolkning av Olle Ljungströms Jag och min far är förmodligen en av årets mest spelade låtar. Uggla ändrade en del i texten så att låten skulle passa honom själv och hans pappa som gick bort för ett antal år sedan. I Ugglas version ryms allt man kan önska av en relation med sin förälder: någon som älskar en, som förstår fast man är till besvär, som intresserar sig för ens egna intressen och även delar med sig av sin kunskap inom andra områden. Uggla sjunger också om sin egen son och det fullbordar på något sätt relationen till pappan – allt börjar om och Uggla kan försöka ge det han själv fick till sin egen son.

Låten har berört många och när programmet sändes i TV var inte många ögon torra. Kanske för att vi känner igen oss helt eller delvis som barn eller förälder, eller för att vi aldrig haft det Uggla beskriver. För relationen mellan barn och förälder är den mest komplexa som finns och alla familjer ser olika ut. Men gemensamt för de flesta föräldrar är den kärlek och oro som tillsammans driver till att försöka göra det bästa för barnen.

Ett nyfött barn klarar ingenting själv och är beroende av förälderns omsorg. I takt med att barnet växer och utvecklas kan föräldern släppa en del av kontrollen, men i mitten av tonåren går det ofta så fort att föräldern inte hinner med alls. En trettonåring behöver fortfarande mycket hjälp av sina föräldrar, men ett eller två år senare kan tonåringen ha blivit näst intill självständig. När gymnasiet är avklarat har tonåringen blivit en ung vuxen som har världen för sina fötter. Föräldrarna kan fortfarande vara viktiga, men är inte längre nödvändiga.

WP_20130729_002

Varje framsteg hos barnet är en påminnelse om att det en dag kommer att klara sig utan mamma och pappa.

Under uppväxten och frigörelsen från föräldrarna behöver barnet inte vänja sig vid den nya situationen, eftersom förändringen sker hos barnet självt. Föräldern däremot är fortfarande den samma, men förväntas plötsligt ha ett nytt förhållningssätt till barnet. Samtidigt som föräldrarna behöver släppa taget, måste de också hålla hårt inom vissa områden för att undvika farliga situationer eller negativ utveckling. Det är inte så konstigt att det är svårt att vara tonårsförälder, och att relationen mellan barn och förälder sällan flyter problemfritt.

I många familjer finns det vuxna barn som inte träffar sina föräldrar. Ibland har det tydliga orsaker och grundar sig på en uppväxt som inte varit bra. I en del fall beror det på problem som uppstått omkring tonåren och den första vuxentiden. Barnet kan ha gjort en kraftig revolt som inneburit risker och föräldern har inte kunnat stävja detta. Föräldern kan ha försökt kontrollera barnet för mycket och har inte riktigt förstått att barnet nu är vuxet och måste få fatta sina egna beslut. Som förälder har man mer livserfarenhet och måste ibland se sitt barn göra solklara misstag. Men när barnet är vuxet kan man inte längre bestämma även om man skulle vilja. Då går det bara att finnas tillgänglig för att hjälpa till när hjälp önskas.

DSC_0151

Föräldrar är viktiga även när man blivit vuxen, om än på ett annat sätt.Efter några vuxenår uppstår ofta en ny balans i relationen och den får en mer vuxen och jämlik karaktär.

Efter några år som vuxen inser barnet att inuti föräldern gömmer det sig en vanlig människa, med känslor, erfarenheter, bekymmer och bagage. Det blir plötsligt lättare att förstå förälderns agerande. För många blir det mindre friktion och mer kamratskap i relationen med tiden, men i vissa familjer fortsätter problem och konflikter. Det kan vara svårt att veta vad man skall göra åt det och hur man skall förhålla sig till varandra. Det kan kännas ensamt, men denna typ av problem är vanliga. Det finns många man kan prata om problemen med om det inte går att prata med varandra. Tänk på att alla människor har erfarenhet av hur det är att vara barn, förälder eller både och.

Text och bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s