Familj & Hälsa

Krönika: Vad är en familj?

Vad är familj?
Det är en fråga som jag tänker på ganska mycket. Förr var det självklart att en familj skulle vara biologisk, med mamma, pappa och barn. Idag är det annorlunda och man kan inte ta för givet att alla familjer är ser likadana ut. Min egen familj består av människor som jag litar på och som finns för mig vad som än händer. Det är min bilologiska pappa, hans fru som också är min mamma, och mina syskon.

Andra människor har svårt att acceptera att det är såhär min familj ser ut. Jag har ingen kontakt med min biologiska mamma, och jag får ofta höra att jag så småningom kommer att vilja ha kontakt med henne. Om inte annat för att ha en mormor åt mina barn när den dagen kommer. Vad de inte förstår är att jag har ju den mamma jag har valt, och mina barn kommer därför att ha en mormor.
För mig är det självklart att den som har tagit hand om mig, tröstat mig, skällt på mig, sminkat mig, lärt mig en massa saker och alltid finns för mig är min förälder.

Trots att detta är självklart för mig, blir familjen en jobbig sak att prata om. Inte för att jag inte är säker på vilka som är min familj utan för att jag alltid måste försvara den. Jag måste förklara att det inte är DNA som har valt min familj utan att det är jag själv som har gjort det!

Alldeles för ofta får min mamma frågan: vill du inte ha riktiga barn? Med detta syftar de på att inget av hennes barn är biologiska. Jag minns ett särskilt tillfälle då denna fråga ställdes och det är en av de värsta dagarna i mitt liv. Under lång tid efter det kände jag att jag var på låtsats, och att jag låtsades vara något jag inte var. Jag vet ju att det inte är så, men känslan höll sig kvar länge.

Så det jag försöker säga är att oavsett vad man själv anser att en familj är, så ska man respektera hur andra definierar sin familj. Det är inte alltid den biologiska familjen är den bästa.  För jag kan med hela mitt hjärta säga att min familj är min familj, oavsett vad som händer. Och som Disney har lärt oss:

Ohana means family, family means nobody gets left behind. Or forgotten.

(Ur filmen Lilo & Stitch)

DSC_0642 (6)

Ett riktigt barn i en riktig familj!

Läs också:
På resa med föräldrarna
Anna utökar vår redaktion!

Text: Anna Norrgran
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s