Kultur

En man som heter Ove och några till

Vad är det som gör att man fortsätter läsa en bok? Det finns säkert många svar på den frågan men ett utav dem är att man helt enkelt blir vän med huvudkaraktären i boken. Som med alla andra vänner, vill man såklart veta hur det går för personen. När boken är slut kan det kännas riktigt tomt. Har man tur finns det uppföljare, i annat fall får man helt enkelt inse att det är slut på kamratskapen.

En man som heter Ove och några till

Vissa böcker är tröga att komma igenom och andra  vill man inte lägga ifrån sig. Skönlitteratur och biografier innehåller ofta personligheter som är fängslande, provocerande eller rent av tråkiga.

För dig som vill lära känna nya personligheter kan vi bjuda på tre boktips:

En man som heter Ove av Fredrik Backman
Typ av bok: Feelgood och humor med djup
Passar: Den som vill skratta, gråta, överraskas och bli berörd.
Huvudpersonen:
Ove är en principfast man. Som gillar ordning och reda och sunt förnuft. Människor som inte kan köra bil med manuell växellåda har han inte mycket till övers för, och om någon stått för länge på 24-timmarsparkeringen ringer han gärna och berättar det för parkeringsbolaget. Andra kallar Ove bitter. Men Ove är inte alls bitter, tänker Ove. Han går väl bara inte runt och flinar jämt. Oves personlighetsdrag kan de flesta känna igen från människor de någon gång träffat. Därför får man sig många skratt tack vare Ove, och så småningom blir man vän med denna märkliga man. Genom tillbakablickar från Oves förflutna förstår man varför han är som han är och därför älskar man honom. Det blir inte sämre av att boken har fler färgstarka karaktärer och Ove och de andra figurerna stannar kvar i medvetandet långt efter att sista sidan är läst. Boken har jämförts med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann men den likheten håller nog varken Ove eller undertecknad med om.

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Typ av bok: Självbiografisk, humoristisk, krönikeartad och feministisk.
Passar: Alla! Den som kallar sig feminist och den som inte gör det.
Huvudpersonen:
Caitlin Moran berättar på ett humoristiskt och ocensurerat sätt om sig själv som kvinna, från sin trettonårsdag till dags dato. Att boken tar sin början just vid tonårens första år bottnar i att boken handlar om att bli vuxen, och om alla normer och strukturer som talar om för oss hur en kvinna skall vara. Caitlin har gått på samma nitar som de flesta andra kvinnor men har också ifrågasatt och reflekterat kring kvinnans roll i både klädindustrin och på arbetsplatsen. Moran är en sådan person som tycker att trosor skall vara stora och att dyra bröllop är vansinnigt. Och hon berättar gärna varför. En bok som denna skulle kunna vara tung, men Konsten att vara kvinna är förvånande lättläst. Caitlin är ett utmärkt sällskap åt både dig själv och din tonåring!

En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella
Typ av bok: Tvättäkta chic lit.
Passar: Den som vill bli underhållen!
Huvudpersonen:
Becky Blomwood lever lyxliv utan att ha råd till det. Hon har en fantastisk våning i London, glamourösa vänner, tonvis med dyra kläder och oöppnade räkningar på hög. Becky har ett tråkigt och lågavlönat jobb på en finanstidning och det gör inte saken bättre. Banken jagar henne och Becky försöker ta tag i sitt liv och skära ner på utgifterna och jobba extra, men är man shoppingberoende så är man! Som läsare blir man galen på Becky, eftersom hon har en förmåga att förstöra för sig så fort hon börjar komma på rätt köl. Men trots Becky’s naiva inställning till livet är det en underhållande och rolig bok som man vill fortsätta läsa. Och det bästa av allt: om du gillar den finns det fem böcker till om Rebecka Blomwood!

Läs också:
Länge leve ljudboken!

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s