Hem & Trädgård

Magda odlar, skördar och tillagar

Nu växer för fullt och det finns härliga grönsaker att skörda i både trädgårdsland och växthuset. På min altan har det växt så det knakar denna sommaren och nu kan jag plocka tomater varje dag. Jag har tagit bort en del blad nertill på tomatplantorna för att tomaterna ska få ordentligt med sol och hålla sig torra, så de inte drabbas av mögel nu när det är längre nätter och mycket dagg. Tomatplantorna ska inte växa mer och därför toppade jag dem för några veckor sedan. Det gäller inte för busktomater eftersom de slutar växa av sig själva.

Sallaten gav upp och började att blomma när värmen kom, den har kaninerna fått äta upp. Sallat gillar när det är svalt och den är bäst på försommaren. Jag har provat att så ny i omgångar som man ofta läser i trädgårdsmagasin och böcker att man ska göra, det har aldrig lyckats bra så jag låter proffsen sköta sallatsodlingen på högsommaren och jag går istället till affären och köper.

paprikafix

Paprikan växer bra men det är långt tills det är dags att skörda. Jag provade en ny sort i år och den är nog lite för värmekrävande för att passa på min altan.

bönorfix2

Jag har fått skörda mina spritärtor eftersom plantorna hade gulnat. Det är antagligen en kombination av torka och att det är sensommar.

Jag har också kunnat skörda flera kilo gurka och flera stora squashar. Rödlöksblasten hade vikit sig ner då kan man passa på att böja ner alla, och låta dem ligga så en vecka så att de mognar innan man drar upp dem då ökar hållbarheten vid lagring. När man dragit upp dem ska man låta dem ligga och torka ett par veckor innan man lägger in dem för lagring. Jag brukar förvara löken längst ned i kylskåpet där håller de sig väldigt bra.

Potatisblasten har fått klippas ner då den blev drabbad av potatisbladmögel, om man inte klipper ned blasten då kommer möglet att sprida sig nedåt och angripa knölarna som får brunröta och ruttnar. Potatisbladmögel drabbar olika sorter olika hårt men väldigt få är helt resistenta. Det är dock värt att leta efter sorter med hög resistens eftersom när man klipper av blasten växer inte potatisknölarna mer, det är bra att låta dem ligga kvar i jorden för att mogna om man ska lagra dem. På potatissorten Blue Belle fick jag klippa blasten på redan i mitten av juli, den ska jag inte ha fler gånger! När potatisblasten får potatisbladmögel så börjar det med att det blir små bruna fläckar på bladen sedan blir de helt bruna med början nerifrån, det är bra att klippa bort all blast så fort man ser bladmöglet. Släng inte blasten i komposten utan bränn den eller släng den i soporna annars sprids det vidare, även till tomatplantor.

Italiensk grönsakslimpa
ca 500 g urkärnad squash
en burk kokta borlottobönor
3 dl kokta potatistärningar
3 ägg
1dl riven parmesan eller fetaost om man hellre vill
Persilja, basilika och vitlök efter smak

skörd2

Vad skall man då göra med all skördad rikedom? Av min squash gör jag gärna en grönsakslimpa. Pröva gärna!

Tärna squashen grovt och koka den ca 10 min mixa den med bönorna och osten tillsätt äggen ett i taget och de hackade kryddorna salta och ev svartpeppra häll squashsmeten över potatistärningarna i en ungnsfastform och grädda på 200 grader i ca 35 min mitt i ugnen. Ät som en vegetarisk rätt med grönsallad eller ha det som tillbehör till kött eller fisk.

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s