Krönika

Krönika: Att sticka ut

Att våga vara sig själv är svårt. Jag tror att man behöver hitta sin egen grej och komma på vad som är bäst för sig själv istället för att bara följa strömmen när det gäller kläder, frisyrer, språk och sexualitet. Det känns inte bra att hela tiden ha den gnagande känslan av att inte gilla det mina kompisar gör, men om jag ska sticka ut måste jag vara starkare än stål och det är jag inte. Jag blir extremt imponerad av tjejer och killar som vågar vara annorlunda.

Att sticka ut

Hur är man sig själv i ett samhälle som så gärna talar om hur man skall vara?

Att våga vara annorlunda kan vara många saker, som att vara politiskt engagerad i ett parti och stå för både kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan varje människa. Det kan också vara att som homosexuell gå ut med att man är tillsammans med en annan tjej – eller ännu mer vågat – som kille vara tillsammans med en annan kille. Andra saker som upplevs som annorlunda kan vara att ha stor respekt för och lyssna på sina föräldrar när man är tonåring, eller att ha en klädstil som inte är lik någon annans.

Jag skulle nog säga att jag sticker ut för att jag står för allas rätt i samhället och vågar därför ta diskussion mot främlingsfientlighet och kvinnoförtryck. I dagens samhälle ska man hålla tyst om saker som inte påverkar en själv, och innan man öppnar munnen måste man tänka två gånger, för man riskerar att drabbas av nedlåtande kommentarer både direkt och bakom ryggen.

Många tycker att det är fult att stå för en åsikt, att alla som tycker något är gåpåiga och försöker tvinga andra att tycka samma. Men att stå för något betyder inte att man inte lyssnar på andra, utan snarare tvärt om. Jag menar inte att alla måste hålla med mig om allting, men jag vill att alla skall tillåtas att vara som de är. Jag vill att de där killarna som pussas och det där rosahåriga  tjejgänget som spelar punk skall få vara i fred. För människor som är sig själva är underbara!

Text: Alexandra Jorkvist
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s