Livsstil

Goda grannar?

Oavsett vart vi bor måste vi förhålla oss till andra människor. Den som bor ensligt har förvisso ett större avstånd tills sina grannar än den som bor i lägenhet. Grannar kan vara en fullkomlig välsignelse eller om man har otur en källa till obehag och missnöje. Grannar är ett ämne som kan diskuteras länge och väl och något som engagerar de allra flesta. Deras roll i våra liv blir viktig eftersom deras liv korsar vårt eget och deras leverne kan ta sig ända in i det egna hemmet. Den som tänkt sig en romantisk middag på tumanhand blir troligen besviken om den störs av att grannen spelar högljudd musik som överröstar allt annat. Många väljer medvetet att inte ha så nära kontakt med sina grannar eftersom man vill ha det egna privatlivet just privat och för att det kan bli komplicerat om man skulle bli ovänner. Andra väljer att umgås tätt med sina grannar och ser grannarna som en tillgång till boendet. Kanske kan man till och med ha överseende med brister i det egna boendet för att man trivs så bra med sina grannar.

Hur man än väljer att se på saken ligger det dock en viss problematik i frågan eftersom man faktiskt inte väljer sina grannar. Även om man flyttar till en gata där man känner alla och tycker om alla de som bor där så är inte det en garant för att det alltid kommer att vara så. Det första steget för att få goda grannar kan vara så enkelt som att helt enkelt vara en god granne själv. Att tänka ett steg längre och försäkra sig att det egna agerandet inte skapar obehag för någon annan. Villaägarna har listat saker som man kan tänka på under sommaren för att behålla grannsämjan.

Man måste inte älska varandra men livet blir nog så mycket enklare om man uppträder hövligt och civiliserat. Skulle en konflikt trots allt uppstå gäller det att hålla huvudet kallt. Det kan ju vara så att personen inte har haft ett illvilligt uppsåt utan helt enkelt inte förstått hur ett visst handlande kan påverka andra. Ibland kan det faktiskt räcka att förklara varför och på vilket sätt man själv berörs negativt. Sen kan det vara klokt att faktiskt acceptera att andra människor gör saker på andra sätt än vad man själv skulle göra. Man kan välja att inte låta sig störas och på så vis inte låta frågan stjäla energi.

Sen finns det givetvis de tvister grannar emellan som blir riktigt svåra. Frågan har ju till och med varit föremål för en programserie på TV!

DSC_0007 (28)

Även den som bor ensligt har någonstans grannar att förhålla sig till. Dock kan det vara enklare än när tomtgränserna går precis intill varandra.

Text & Bild: Liza Kettil

Kategorier:Livsstil

Märkt som:, , ,

1 svar »

  1. Oh, i min tidigare lägenheter har jag inte haft någon relation alls till mina grannar. Men i min nuvarande port så bor det en gäng härliga pensionärer som jag och min sambo både har grillat och ätit ost- och kex med några sköna sommarkvällar. Älskar mina grannar! De tycker att vi är så tysta, och undrar ibland om vi är bortresta. Vi får gärna ha fester hela nätterna, spela hög musik och tjoa – bara vi är snälla och tar hand om varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s