Kultur

Sju sorters kakor nu och då

Vissa böcker som står i affärshyllorna har stått där i flera generationer. De slutar aldrig att vara aktuella utan ges ut i upplaga efter upplaga. En sådan bok är Sju sorters kakor, en sextioåtta år gammal trotjänare som föddes tack vare en recepttävling. Genom åren har boken omarbetats och moderniserats men grunden är fortfarande den samma. Något som har funnits under så lång tid är ett tidsdokument i sig – hur speglar olika upplagor sin egen tid?

Sju sorters kakor nu och då

Sveriges mest köpta bok?

Historien bakom den rutiga bakboken
I början av 1945 utlyste ICA-kuriren en kakpristävling. Läsarna uppmanades att skicka in sina bästa recept som skulle leva upp till tre kriterier: lättfattliga, goda och billiga. Det kom in flera tusen bidrag och ett urval av dessa blev sedan till en bok. Detta begav sig strax efter andra världskriget, och på grund av ransonering och råvarubrist hade man under flera år varit mycket återhållsam med bakning. Kanske var det därför både recepttävlingen och sedan själva bakboken fick ett sådant gensvar och efterfrågan.  Första upplagan såldes snabbt slut. Den gavs ut i nya upplagor och förändrades efter hand, bland annat moderniserades måttenheterna. I mitten av både sextio- och sjuttiotalet utlyste man en nya tävlingar och även då var intresset stort. I samband med tävlingarna, samt 1985 förnyades recepten.

Sju sorters kakor nu och då

I detta exemplar från 1952 hittar du recept på Britts kyssar, Möra rosor och Ett äggs kaka. Framför varje recept finns en liten ring som man kan kryssa i om man tyckte att kakorna blev goda.

Samtidens hälsorön, instruktioner och råvaror
Under de olika tidsepokerna har olika hälsoideal rått och detta har synt i boken. Vid den första omarbetningen 1965 var dåtidens Folkhälsans rekommendation att man skulle ha mindre fett och mindre socker i kosten. 1975 hade intresset för recept med diet och hälsoinriktning ökat. Man försökte också göra recepten ännu enklare att följa. Sedan 1985 lade man in bakinstruktioner och tips för att även nybörjaren skulle kunna baka alla recept. Under tidens gång har många råvaror fått nya egenskaper och jämnare kvalitet. Därför är kanske inte recepten exakt likadana i din och din farmors bakbok.

Sparsamhet
Idag har vi mat i överflöd och mycket av maten slängs – ett medelhushåll slänger 5,6 kg matavfall varje vecka enligt Släng inte maten. 35% av detta hade kunnat ätas om det hade tagits hand om på rätt sätt. I Sju sorters kakor från 1952 poängteras vikten av bra recept för att inga bra råvaror skall gå till spillo. Idag tänker vi främst på att vi förlorat tid om bakverket skulle bli misslyckat.

Familjeideal
Den som läser ett exemplar från femtiotalet, får läsa om hur ”en riktig husmor” sköter sitt hushåll. Bland annat skulle hon sätta en ära i att kunna baka en riktigt god och fin tårta. I en modern upplaga är alla könsepitet bortsopade. Att publicera en kokbok med denna typ av antydningar om att alla kvinnor är hemmafruar vore otänkbart idag – det skulle förmodligen bli ramaskri.

Sju sorters kakor nu och då

Denna bok är tryckt 2006 och i den finns varje kaka med på bild. Läsaren får också tydliga instruktioner inför varje nytt kapitel.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s