Hem & Trädgård

Odla din egen vitlök

Använder du den till att smaksätta maten, att jaga bort vampyrer eller att bota förkylning med? Det spelar ingen roll, vitlök är nog en av världens mest använda kryddor. Den har varit känd i Egypten i 6000 år och har använts i Sverige sedan 1500-talet.

Odla vitlök

Jag vill själv odla det mesta jag äter. Prova att odla din egen vitlök du också!

Såhär kan du göra:
Vitlök och jordgubbar trivs tillsammans och jordgubbarnas skadeinsekter och sjukdomar gillar inte vitlökens skarpa doft. Det betyder att man ska sätta vitlöken mellan jordgubbsraderna och det passar bra att göra det nu i slutet av augusti eller början av september så är den skördeklar i juli nästa år. Peta ner vitlöksklyftorna ca 5 cm i jorden och med 10-15 cm mellanrum.

Om man sätter sina vitlöksklyftor på våren så blir det bara en stor innan hösten, det passar för en del som vill ha mycket vitlök varje gång för de flesta passar det bäst med klyftor. Man bör använda sättvitlök som säljs i trädgårdhandeln. Den vanliga vitlöken du köper i affären kan vara behandlad för att inte gro, eller vara smittad av virus och då blir inte resultatet bra. Jag ska prova att sätta ekologiska vitlöksklyftor i år och se om det blir bättre, de borde inte vara behandlade med något. Det går förstås bra att sätta vitlöksklyftor som någon kompis har odlat i sin trädgård tidigare år, eller från din egen odling i fortsättningen.

Använd dina kryddor!
Använd dina hemodlade kryddor och gör en supergod pesto. Du kan använda det bladgröna du har men i grundreceptet är det lika delar persilja och basilika, ca 2dl av varje grovhackat som mixas med pinjenötter eller ca 1 dl solroskärnor, vitlök efter smak, 1,5 dl oliv eller rapsolja och 1 dl riven parmesanost. Smaka och salta.

Odla vitlök

Peston kan du blanda med pasta, lättstekta körsbärstomater och riven parmesanost. Njut av din egenodlade mat!

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Magdalena Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s