Hem & Trädgård

Avpryttla ditt hem

Tycker du att du har för mycket prylar? Då finns det mycket att vinna på att rensa undan. Många upplever stress när de har för mycket saker omkring sig, och det blir svårare att städa och hålla i ordning i ett hem med mycket grejer. Gå igenom alla pryttlar och gör dig av med det du inte behöver. Ge övrigt en  bestämd plats i ditt hem, för fel sak på fel ställe betraktas som skräp!

Decluttering
Det finns ett amerikanskt ord för prylar som ligger på fel plats och dräller: clutter. Att få bort denna röra kallas decluttering. Om man googlar på ordet declutter får man ungefär 1,5 miljoner träffar. Många av dessa länkar till bloggar som är enbart handlar om att städa, rensa och att leva minimalistiskt. Det finns många olika metoder inom decluttering, men gemensamt är att det finns några regler att följa:

  1. Bort med saker du inte använt på ett år
  2. Bort med trasiga saker som är bortom räddning
  3. Bort med saker som inte är dina, som glömts kvar eller som du lånat
  4. Hitta bestämda platser för det du bestämt dig för att behålla
Avpryttla ditt hem

Fullt användbara och funktionella saker blir skräp om de ligger på fel ställe. Har väl en sak hamnat fel så växer högen lätt.

Tips för att lyckas

  • Begränsa dig! Avsätt inte en hel dag till att fixa hela hemmet, utan bestäm dig för en viss tid du skall arbeta, eller en viss yta du skall rensa.
  • Börja inifrån. Om du har mycket lösa prylar i hemmet som ligger och dräller, har du säkert även fullt i alla förvaringsutrymmen. Om du gör ordning i skåp och lådor först, kommer alla hemlösa prylar snart att hitta bättre platser.
  • Gör det roligt! Utmana dig själv, till exempel att hitta en grej om dagen att ge bort, eller se hur många saker du kan rensa bort på femton minuter.
  • Slutför! När du gjort en rensning, se till att avlägsna det du sorterat ut direkt. Annars finns risk att säckar och lådor blir ståendes i vägen, och i allra värsta fall: de utrensade prylarna hamnar i ditt hem igen.

Hur blir man av med grejerna?
Ta med dig trasiga eller obrukbara saker till soptippen och sortera dem efter material. Resten kan du prova att sälja på blocket, tradera eller loppis. På facebook finns ofta köp och säljsidor där man kan annonsera gratis. Om du bara vill bli av med något kan du också skriva på din vägg eller i köp- och säljgrupper att du skänker bort prylen gratis mot snabb avhämtning. Då blir du av med grejerna utan att behöva forsla bort själv. Du kan också skänka grejer till välgörenhetsorganisationer. Men skicka inte med vad som helst – sådant som troligen inte kommer att gå att sälja kan du lika gärna slänga själv så slipper organisationen göra det jobbet åt dig.

Avpryttla ditt hem

Rom byggdes inte på en dag! Ta en låda eller en kvadratmeter i taget när du går igenom förrådet. Se ytan du har städat istället för ställena du ännu inte hunnit med.


Återfall?

När du kommit igång med avpryttlingen så kommer du att få mersmak. Det är något renande med att göra sig av med grejer, och njutbart att ha fria ytor omkring sig. När du är färdig återstår bara att bibehålla ordningen. För att undvika att prylarna tar över ditt hem igen kan du införa en enkel regel: en in = en ut. När du för in en ny sak i sitt hem, måste du alltså göra dig av med en annan. Förutom att du håller antalet saker på en lagom nivå, kommer du också att tänka dig för en gång extra innan du köper något. Är prylen du tänkt köpa värd att offra något annat för?

Läs också:
Ordning och reda i skåpen
Att dra sig till minnes
Städa som farmor

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s