Hem & Trädgård

Nu är det vinter!

Nej, det kanske inte känns som att det är vinter i slutet av augusti och jag hoppas att det dröjer länge innan det är vinter på riktigt. Men vi ska försöka lura våra amaryllislökar som vi sparat från förra julen att tro att det är vinter. Amaryllis är en vårblommande växt och om den inte tror att det är vår så blommar den inte. Eftersom det är mörkt i Sverige från oktober och fram till jul så får vår konstgjorda vinter vara mörkare. Jag har inte gjort någon test om det spelar någon roll vilken temperatur mörkret har, men på vintern är det kallt så en mörk och sval förvaring är nog det bästa. De åren när jag lyckats få mina Amaryllisar att blomma till jul så har jag förvarat dem i kylskåpet. Amaryllislökarna är känsliga för frost men en bra matkällare borde vara en utmärkt plats för artificiell vinter.

Jag brukar låta mina amaryllislökar stå vinterförvarade hela september, i början av oktober tar jag fram dem och planterar om i ny blomjord. Då har alla bladen vissnat och man kan klippa bort dem, sedan ska de stå så ljust som möjligt i ett fönster. Det kommer nya blad och vill man inta ha dem när det blommar får man klippa bort dem när knoppen har börjat växa.

amaryllis2FIX

Här står amaryllisarna på min altan. Nu är det snart dags att lura dem att det är vinter, så att de blommar lagom till jul. Det är lika spännande varje år, kommer det att lyckas eller inte?

När amaryllisarna har blommat över ska de behandlas som en vanlig krukväxt de ska vattnas, gödas och stå i ett fönster. I juni när risken för nattfrost är helt över brukar jag ställa dem ute i ett skuggigt läge så får de stå där tills det är dags för vinterförvaringen igen.

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s