Familj & Hälsa

Debatt: Hasch, är det så farligt?

Är hasch ett betydelselöst problem som berör bara ett fåtal individer i samhällsmarginalen? Eller är hasch rentav en underskattad naturprodukt som förtjänar en plats i varje välsorterad hälsokostbutik? Hur ska man veta vad som gäller? Det är ofta först när frågan kommer riktigt nära som man bemödar sig med att reflektera djupare i ämnet och kanske också ta ställning till om man anser att Cannabis Sativa som växten heter, skall sorteras som ett problem eller en möjlighet. De som tjänar pengar på hanteringen, vilket är påfallande många och dessutom i flera led, anser nog att den som använder hasch får själva ta ansvaret. Att stegen mellan bruk vidare till riskbruk för att senare kanske utvecklas till missbruk är den enskildes högst egen sak. Nu är ju det inte fullt så enkelt.

Försäljningsarbetet av drogen går hand i hand med uppgiften att dryga ut varan och därmed också höja profiten. Ofta blandas haschet ut med kamelavföring vilket ger den gamla ”Knark är bajs”- kampanjen ytterligare en dimension. Det hasch som kommer in från Danmark via Öresundsbron är känt för att när det når norra Sverige ha knappt hälften av sin effekt kvar när alla mellanhänder, langare och profitörer tagit sitt. Det finns stöd i forskning om att ett pågående bruk av hasch parkerar den psykosociala utvecklingen vid den tid då bruket började. Detta innebär i praktiken att vuxna personer som rökt hasch i större delen av sitt liv mentalt står kvar på en 15 – 16 årings nivå, den ålder då många börjar. Den kunskapen kullkastar enligt min mening, som ensamt argument att THC , det mest verksamma ämnet i hasch, skall legaliseras.

Intag av hasch kan spåras genom urinprov efter ett enda intag upp till sju veckor. På grund av sin långa halveringstid lagras THC i fettvävnader och kan frigöras långt efter man rökt. Detta tros vara orsaken till många trafikolyckor och självmord. Man vet också med säkerhet att antalet drogutlösta psykoser som kräver omedelbar sjukhusvård står i direkt relation till haschanvändning. Detta är långt från den romantiska bilden som filmens värld presenterar där amerikanska ungdomar röker på som om det vore något helt naturligt. I filmens värld är det inte någon som varken reagerar eller protesterar.

En  grupp i samhället som borde ges större utrymme i samtalet om hasch är de före detta barnsoldaterna. I krigförande länder används inte sällan barn som soldater. För att dessa skall orka med och stå ut med krigets fasor får de ofta marijuana i lugnande syfte. När dessa barn kommer  som krigsflyktingar så lämnar de kriget rent fysiskt men kvar är traumat och THC- abstinensen som kräver behandling. Ett stort problem är att vården i Sverige anser att traumabehandling  och missbruksvård inte kan göras samtidigt då de påstås omintetgöra varandra. Ett större svek mot unga vuxna kan jag inte tänka mig. Vilka är alternativen till kriminella karriärer för dessa personer? Här har samhället ett stort ansvar att ta. Personer i THC missbruk måste få adekvat och fungerande behandling. Det är viktigt att hasch inte avfärdas och ses som mindre farligt. Hasch är en drog och droger är som bekant farligt och något som bör undvikas. Läs gärna mer på Centralförbundet  för Alkohol och Narkotikaupplysning.

IMG_2249

Åsikterna om huruvida hasch bör legaliseras eller ej är många.
Raimo Norrgran Kettil menar bestämt att det är en drog som skall förbli olaglig!

Text: Raimo Norrgran Kettil

Bild: Rebecka Kettil

Kategorier:Familj & Hälsa

Märkt som:, , , ,

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s