Ekonomi & Arbetsliv

Sommarrapport från mjölkgården

Sommaren har flugit förbi. Mest har den innehållit jobb för bonden, men i år har mannen faktiskt överraskat med åtminstone tre besök på stranden. Ja, nu talar vi ju inte om något solbadande på filt med familjen, utan snabbt dopp. Om han byter om innan han kommer ner? Nej nej, han kommer som han är. Badgästerna satte bullen i halsen när bonden gjorde entré i sina bajsbyxor och oljiga t-shirt. Välkommen till landet, vi tar inget extra för lukten! Sista besöket hade han faktiskt tänkt fika med oss, men då larmade mjölkroboten så det blev inget med det.

Denna robot har tillsammans med korna ett enastående sjätte sinne, som verkar känna av när vi ska iväg på något. Grillkväll hos kompisarna – besvärlig kalvning med kalvförlamning och följaktligen veterinärbesök som ett brev på posten. De rutinerade kompisarna tjuvstartade. När vi fått avbytare och skulle åka till Marstrand på medeltids-live hann bonden knappt få av sig kalsongerna på väg in i duschen innan det ringde för att mjölkroboten larmade. En timmes försening och de luttrade vännerna åkte i förväg. På dotterns födelsedagskalas passade kvigorna på att smita in till grannens tjusiga köttras-tjur och hans tantgäng.

Sommarrapport från mjölkgården

Korna håller oss sysselsatta som vanligt! Som djurbonde ska man vara hemma och ingen annanstans, då brukar det vara lugnt.

Denna sommaren har varit en toppensommar inte bara ur badgästernas och semesterfirarnas perspektiv utan även bondens. Torrt och fint ute i hagarna för djuren, lagom varmt och fint skördeväder. Lite torrt för gräsets skull om man ska vara petig men det är också allt! Nu pågår tröskning och rullning av halmbalar och skörden ser ut att bli den bästa på länge, mycket välkommet efter de föregående höstarna då vi fått ha snorkel och grodfötter på åkrarna. Bondens pensionerade pappa har kommit in i andra andningen och rattar vant tröskan ute på åkrarna, en otroligt god hjälp som vi tacksamt tar emot och hade haft mycket svårt att klara oss utan. Bonde den yngre kör så svetten lackar med vagnar mellan fältet och torken och för att citera  bonde den äldre: ” riktigt hör hur örena rasslar in”.  Jättekul och härligt med lite medvind, äntligen! Dessutom höjde Arla avräkningspriset på mjölken med enorma 8 öre/ kg så man får väl säga att det duggar tätt nu! Nu ser vi fram emot fortsatt gynnsamt höstbruksväder utan vare sig punktering, nedkörda brevlådor eller hjul som trillar av!

Kossorna, mina rara arbetskamrater har haft en go sommar. De har kommit in i ”vara ute”-trallen och vill gärna ut.  Ja, sen vill dom snart gärna in igen, men det är ju en annan historia. Min fina 277 Kulla, som jag berättat om innan, har lämnat oss och betar nu på de evigt gröna ängarna. Hon fick avsluta hemma och slapp åka iväg. Det var nog fler än jag som torkade bort en liten tår i ögonvrån och kände stor tacksamhet att få haft en sån trogen personlighet i besättningen, lagårn är nu väldigt tom utan henne. Så roligt att vi fick en kvigkalv efter henne den sista gången hon kalvade, den ska vi vara rädda om! De andra damerna är för all del fina och härliga dom också, men det blir ändå inte riktigt detsamma.

Vill någon följa det dagliga livet på gården ur ett lite annorlunda perspektiv så finns min blogg, en bondes betraktelser. Där delar vi med oss av med och motgångar, regn och sol samt våra härliga vänner i lagårn 🙂

Läs också:
Rapport: vad händer på mjölkgården?
Rapport från bondgården: brunst och ödmjukhet!

Text: Helen Andersson
Bild: Helen Andersson

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s