Mat & Bak

Snabbpizza med tortillabotten

Ibland vill man ha något riktigt gott för att stilla hungern, men har inte tid eller ork att lägga ner en timme i köket. Sådana tillfällen slutar ofta med att man slår numret till närmaste pizzeria. Tänk om det vore lika enkelt att göra egen som att hämta? Med en färdig botten blir det så!

Snabb, lättlagad, billig och miljömedveten pizza

Botten: Ha för vana att alltid ha tortillabröd hemma. De kostar inte så mycket, tar inte mycket plats och håller länge i sin paket. Tortillas från en öppnad paket möglar snabbt, men går bra att frysa.

Tomatsås: Om du orkar kan du givetvis koka riktig tomatsås på lök, krossade tomater och kryddor,  men det funkar också bra med något annat i tomatväg som du har hemma. Bred tomatpuré på bottnen, eller komponera ihop en egen blandning av ketchup, chilisås och kryddor. Tacosås är också gott på pizza.

Topping: Lök och ost räcker gott, men är kanske inte så mättande. Följ Cajsa Wargs råd: man tager vad man haver. Nu har du ett utmärkt tillfälle att göra slut på torra ostskalkar, överblivet kött och ledsna grönsaker. I ugnen får de nytt liv igen. Tortillapizza är också idealiskt dagen efter tacomyset – resterna är redan upphackade och klara.

Man kan ha vad som helst på pizza, bara man själv gillar det. Se bara i pizzamenyn från valfri pizzeria, där kan man hitta suspekta alternativ som pizza med pommes eller spagetti bolognese.

Toppingtips:

  • Banan, ananas eller annan frukt
  • Nötter, jordnötter eller solrosfrön
  • Bacon, men lägg den överst så att den har en chans att bli knaprig
  • Överbliven mögelost eller kittost
  • Bladgrönsaker
  • Örter, torkade eller frysa
  • Kallskuret pålägg
  • Korv

Tillagning och servering: Kör pizzan i ugnen på 200 grader i 10-20 minuter, lite beroende på vad du har på den. När osten smält och toppingen ser tillagad ut är den färdig! Servera med sallad om så önskas, och prova att ringla flytande honung över. Det är riktigt gott!

snabbpizza

Undra vad Cajsa Warg skulle toppa sin pizza med? Hon gav upphov till det bevingade uttrycket ”man tager vad man haver” trots att hon aldrig sagt det själv. Däremot innehåller många av hennes recept orden ”man tager om man så hafva kan”. På denna pizza ligger champinjoner, skinka, stjälkselleri, ärtgroddar, gorgonzola, lök, jordnötter, tomat och ost.

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s