Kultur

The Paradise

Ett varuhus tycks vara en utmärkt plats för handlingen för en brittisk tv-serie. Tidigare har vi på Livåleva skrivit om serien Mr Selfridge som utspelar sig på ett varuhus i England under tidigt 1900-tal. The Paradise utspelar sig något tidigare och även här är handlingen förlagd till England. Serien bygger på boken Damernas paradis av Émile Zola 1883. I boken utspelar sig historien i Frankrike medan BBC har valt att låta varuhuset ligga i norra England.

the paradise

I serien får vi följa både människorna som arbetar på varuhuset och de som handlar där. Det skapar ett fint helhetsintryck och visar också vilka olika miljöer arbetarna rör sig i. Från varuhusets glittrande rum med överflöd till de trånga rummen de delar eftersom de även bor där de arbetar. Ägaren till varuhuset the Paradise är änkemannen John Moray. Han rör sig bland sociteten men kommer själv från enklare förhållanden. Seriens andra huvudperson är Denise Lovett som är flickan från landet som får anställning på the Paradise och visar sig ha en oanad talang som försäljare. Snart väcker hon John Morays intresse och får genom det möjligheten att pröva sina idéer för varuhusets försäljning.

galerias-paradise

The Paradise är verkligen ett klassiskt kostymdrama som innehåller allt det bör innehålla så som kärlek, intriger, ränkspel och vackra miljöer. Det skulle kunna kännas banalt men det är verkligen en snygg produktion och en intressant berättelse. Första säsongen började sändas i september 2012 och har förnyats med ytterligare en säsong.

Text: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s