Hem & Trädgård

Fröer till nästa trädgårdssäsong

Oj då det är plötsligt september! Sommaren dröjer sig kvar men inte så länge till. Nu är det som mest att göra i trädgården, det ska skördas, planteras nytt och växter flyttas. Grönsaker och bär avlöser varandra och det finns något att plocka in hela tiden. September är också bästa tiden att ta till vara fröer från ettåriga blommor som man vill ha även nästa år. De flesta ettåringarna blommar bäst om man kontinuerligt klipper bort vissna blommor men nu i september innan frosten kommer kan man låta dem gå i frö. De kan fortfarande blomma en tid till efter fröställningarna är tillvaratagna.

popcorn

Popcornmajsen är lätt att ta från från

Frösamling passar bäst att göra en torr och solig dag då minskar risken att fröna ska mögla vid förvaringen. Lägg för säkerhets skull fröna på tork några dagar innan du packar in dem. Förvara inte dina fröer i plastpåse då kan kvarvarande fukt göra så att fröna möglar och blir förstörda. Kaffefilter är utmärkta fröpåsar och vanliga kuvert fungerar bra eller gör dina egna personliga påsar till fröna. Det är trevligt med en personlig fröpåse om du ska ge bort fröer till dina vänner. Om du har plats i kylskåpet så är det ett bra ställe att förvara fröna på som du vill spara till nästa sommar.

ringblommor

Här tillverkas egna fröpåsar till frön från ringblommor

Vissa sommarblommor och perenner mår lika bra av att sås direkt nu på hösten som till exempel ringblommor är bara att mylla ner grunt så kommer de igång att växa tidigt till våren. Låter man bara ringblommorna stå kvar över vintern så kommer de snällt uppväxande på samma plats nästa år.

ringblomma2

En egentillverkad fröpåse är en trevlig present att ge bort!

Många perenna blommor fungerar också utmärkt att ta frön från. Riddarsporrar, de är lätta att få att gro medan andra perenner är svårare men det är värt ett försök.

ärtor

Stora frön passar bra att förvara i glasburkar

Vissa grönsaker är väldigt lätta att spara frön från som ärtor och bönor. Men vill man ha större utmaningar så kan man låta morötter eller rödbetor stå kvar över vintern så kommer de att blomma nästa sommar.

Text och Bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s