Livsstil

Kyrkovalet 2013

Att det är val till riksdag, landsting och kommun var fjärde år känner de flesta till. Att det även är val till Svenska kyrkan var fjärde år är det färre som känner till. Även om kyrkan och staten numera är skilda åt har alla som är medlemmar i Svenska kyrkan möjlighet att rösta under förutsättning att man senast på valdagen har fyllt 16 år, i år infaller valdagen 15 september.

DSC_0264

Valet omfattar vilka som skall styra kyrkan under den kommande mandatperioden. Kanske verkar det inte så viktigt men med tanke på kyrkans omfattade verksamhet kan det vara klokt att använda sin möjlighet att rösta. Vilken typ av verksamhet vill du se i kyrkan och vem skall vara välkommen? En kyrka öppen för alla är inte en självklarhet och därför är det viktigt att rösta. Kanske känns det som att kyrkans verksamhet inte berör mig personligen även om jag är medlem. Då kan det vara bra att tänka på bredden i verksamheten och att den innefattar barnverksamhet, själavård, gudstjänster, begravningar och bröllop, internationellt humanitärt arbete, socialt arbete, kör, konfirmation och mycket mer.

DSC_0274

I kyrkovalet ställer flera av de politiska partierna som finns både nationellt och regionalt upp, men där finns också andra sammanslutningar. Det skiljer sig åt mellan kommunerna men på Svenska kyrkans hemsida kan man enkelt se vilka som finns att rösta på där just du bor.

DSC_0267

Valen som skall göras är till:

1) Kyrkofullmäktige (lokal nivå)

I ett kyrkofullmäktige behandlas frågor som rör församlingens eller pastoratets liv, till exempel om verksamheten som bedrivs och om vilka mål församlingen ska arbeta för. Valsedlarna är vita (med undantag för i Göteborg där det genomförs två lokala val – ett till samfälligheten med vita valsedlar och ett till församlingen med gröna valsedlar).

2) Stiftsfullmäktige (regional nivå)

Svenska kyrkan är indelad i 13 stift. Stiften har till uppgift att stödja församlingarna att utveckla sin verksamhet. Stiftsfullmäktige är stiftets högsta beslutande organ. Valsedlarna är rosa.

3) Kyrkomötet (nationell nivå)

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och har 251 ledamöter. Här avgörs gemensamma frågor som rör kyrkans regelverk och ställningstaganden. Kyrkomötet beslutar också om till exempel hur dop, konfirmation, vigsel och begravning ska gå till. Valsedlarna är gula.

DSC_0269

Från 2 september är det möjligt att förtidsrösta men det går också bra att rösta på själva valdagen. Klicka här för mer information om hur och vart du kan rösta.

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s