Hem & Trädgård

Säsong för Malus domestica!

Det finns en frukt som  är god, nyttig och mångsidig. Den kan användas i bakning, till mos, puréer, alkohol, bakning, matlagning eller ätas som den är. Såhär års finns den i många svenska trädgårdar, och kanske tar vi den ibland för given. Denna frukt har funnits i över tvåtusen år och är Sveriges vanligaste fruktträd, men i dagligvaruhandeln har den på senare år fått kliva åt sidan till förmån för exotiska frukter.

malus domestica 2

Malus domestica är det latinska namnet på denna mytomspunnen frukt som också får stå som symbol för till exempel fruktbarhet och kunskap.

Självklart är det äpplen vi pratar om! Ett bra äppelår kan vara både en frälsning och förbannelse. Den som inte vill eller kan ta hand om äpplena kan se all frukt som ett problem, medan den som älskar att pyssla i köket blir överlycklig. För det finns nog ingen frukt som är så mångsidig som äpplet. Det finns otaliga recept med äpple som huvudingrediens eller tillbehör och eftersom man ofta har god tillgång, så har man råd att experimentera fram egna anrättningar.

Olika sorter
En del äpplen mognar redan i slutet på sommaren och andra dröjer en bra bit in på hösten. Därför är det praktiskt att ha olika aplar i sin trädgård så att alla äpplen inte blir färdiga samtidigt. Äppelsorter kan skilja sig väldigt mycket ifrån varandra. En del är söta, andra syrliga på gränsen till sura.  Deras olika egenskaper medför att de lämpar sig för olika ändamål. Det finns mycket att läsa om vad varje äppelsort lämpar sig för, men låt inte det hindra dig från att prova dig fram. Vet du inte vilken sort du har? Många plantskolor och skördemarknader erbjuder ibland hjälp att fastställa sorten. Ta med dig några äpplen och gå dit!

Ta tillvara
Om man inte har tid att tillaga all frukt man tar vara på direkt, går den utmärkt att frysa. Klyfta den med eller utan skal beroende på vad du skall ha den till, eller använd en äppelsvarv. En mycket bra uppfinning när många äpplen skall skalas samtidigt. På några sekunder blir äpplet både skalat och skuret i spiraler. Sedan kan de stoppas i påsar för att frysas. Då är det bara att ta upp dem när det är dags att göra mos, chutney eller paj. Frys äpplena i olika stora förpackningar, så behöver du inte ta fram mer än du kommer att göra av med. Många av oss köper en massa frukt i affären, men tänker inte på att vi har en guldgruva i trädgården. Med äpplen i frysen har du alltid något att göra smoothie på, och om du torkar äppelbitar har du ett gott och gratis snacks. Trä upp äppelringar på ett snöre som du sätter upp i taket, det ser dessutom fint ut.

malus domestica1

Vet du fortfarande inte vad du ska göra av dina äpplen?
På alla receptsajter finns otaliga recept av äpplemos, chutney, applecurd, äppeldricka, kakor, pajer och kompotter. Tänk efter vad du annars brukar köpa, och gör eget istället. Går det åt hinkvis med äpplemos hos er eller brukar du köpa fryst färdig paj?

Om du söker enkla instruktioner för att göra saft, mos eller kräm, läs gärna:
Äppelskörd

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

 

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s