Ekonomi & Arbetsliv

Skvaller och skitsnack

Vart går egentligen gränsen mellan lite harmlöst skvaller och rent skitsnack? Finns det någon sådan gräns och är skvaller någonsin harmlöst? Alla människor pratar någon gång om andra människor och det gör skvaller till en del av livet. Vi är sociala varelser som vill knyta an till andra varandra och att tala om andra blir ett sätt att göra det.Många av oss är genuint intresserade av att höra eller berätta om andra och på så vis utbyta information och erfarenheter.

Skvaller kan ses som något som reglerar de sociala normerna. Håller man sig inom ramarna för det som i ett samhälle anses vara normalt och passande är risken för skvaller mindre än om man gör saker som anses falla utanför. Genom att lyssna på skvallret i en grupp kan man ganska snart se vad som går för sig och vad som anses vara opassande. Skvaller behöver inte vara illasinnat utan kan fungera som just ett informationsutbyte. I ett litet samhälle blir detta tydligt då alla snart vet det positiva eller negativa som har skett.

DSC_0157 (3)

I vardagen, på alla arbetsplatser, i skolan och mellan vänner skvallras det, men vart går gränsen mellan skvaller och skitsnack?

Skitsnack är egentligen skvaller med den tydliga skillnaden att det alltid är illasinnat. Den som sysslar med skitsnack har inte goda avsikter med det den gör! Kanske kan det inledningsvis verka oskyldigt. – Har du hört att Maria… – Ola gjorde något mycket märkligt igår… Skitsnack handlar dock om makt och syftet är att misskreditera den det talas om. Den som talar illa om någon annan har garanterat något att vinna på att någon annan framställs i dålig dager. Innan du väljer att delta i ett samtal som handlar om att misskreditera någon annan är det viktigt att tänka på att det du själv säger kommer att påverka bilden av dig. Innan du börjar bidra med information till ryktesspridningen bör du därför fundera över hur den kommer att få dig att framstå. Vill du framstå som någon som pratar illa om andra människor bakom deras rygg? Det är också viktigt att fundera över vad personen som sysslar med skitsnack kommer att säga om dig när du lämnar rummet. Är det något du upplever som ett faktiskt problem med en annan individ är det betydligt klokare att ta det direkt med den som det berör. Kanske är hen helt ovetande om att agerandet upplevs som ett problem. Att skvallra är en del av det sociala kittet människor emellan men när tonen blir otrevlig är det viktigt att markera att den sortens prat vill jag inte vara med om!

Läs gärna:

Härskartekniker

Diskutera snyggt

Text och Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s