Familj & Hälsa

Varför gifta sig?

En inbjudan till ett bröllop dimper ner i din brevlåda. Vad tänker du? Förmodligen på kärlek, fina kläder, fest och god mat. Visst har bröllop något rosaskimrande över sig, men om man skall vara krass är äktenskap inget annat än en juridisk överenskommelse.

Under förutsättning att inga äktenskapsförord skrivs, innebär giftermålet en sammanlänkning av två personers ekonomi. Man kommer att ärva varandra, och om man väljer att gå skilda vägar kommer all egendom delas lika. Som gifta har man försörjningsskyldighet gentemot varandra, och om paret består av en kvinna och en man, kommer maken automatiskt att betraktas som barnafader om kvinnan blir gravid. Med tanke på detta kan det vara lätt att associera till uttrycket ”äktenskapets bojor”, men denna juridiska konstellation  är utformad för ökad trygghet. Om man till exempel har barn och hus eller annan egendom ihop kan det vara tryggare att gifta sig än att nöja sig med att vara sambos.

Varje år äger ca 50 000 giftermål rum, och ca 3.2 miljoner svenskar är gifta. Det allra vanligaste är att gifta sig en lördag i juni, men fler och fler ställer till med bröllop mitt i veckan på vinterhalvåret. Under speciella datum som 07-07-07 och 12-12-12 har  många valt att gifta sig. Tvärt emot vad många tror har skilsmässorna inte ökat på senare år utan har legat nästan konstant sedan i början av sjuttiotalet. Däremot är färre som gifter sig och många sambor gifter sig aldrig och är därför inte med i statistiken. Den vanligaste orsaken till att ett äktenskap upphör är att ena partnern dör. Ungefär 600 homosexuella par gifter sig årligen, något färre män än kvinnor. Men det har bara varit möjligt sedan 2009, innan dess kunde homosexuella bara ingå partnerskap med varandra.

DSC_0085 (19)

Bröllop är fulla av symboliska handlingar – till exempel att byta ringar med varandra.

Även om det kan finnas massor av skäl till att gifta sig, är förmodligen det starkaste att man gör det av kärlek, och att man vill visa den inför varandra och omvärlden. Och visst är ett bröllop en härlig tilldragelse, och om man så vill ett perfekt tillfälle att ställa till med fest!

Text: Regina Johansson

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s