Familj & Hälsa

Skölj tvätten med gott samvete

Sköljmedel är något som ingår i vardagen i många hushåll. Det hjälper till att göra tvätten mjuk och fin och minskar mängden statisk elektricitet. Sköljmedlet kan också bidra till att göra tvätten mer väldoftande om man väljer en parfymerad sort. Däremot innehåller sköljmedel även ftalater. Ftalater är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som är baserade på ämnet ftalsyra. Läs gärna mer om ftalater på Kemikalieinspektionens hemsida. Ftalater anses kunna sätta ner immunförsvaret hos människor vid regelbunden användning och därför bör man begränsa sin exponering mot dem. Det är dessutom svårt för reningsverken att ta hand om vilket innebär att ftalaterna till slut hamnar i naturen. Det finns också samband mellan allergier och användning av sköljmedel.

Betyder detta att man måste sluta att använda sköljmedel? Sköljmedel är nog klokt att undvika helt men det finns alternativ om man trots allt vill ha mjukare kläder. Det finns miljövänliga alternativ som du enkelt blandar själv.

Sköljmedel:

1 msk bakpulver

1.5 dl vitvinsvinäger

Gör så här:

Blanda ingredienserna väl. Det kommer att bubbla om blandningen men det är helt normalt. Häll sedan blandningen i sköljmedelsfacket och kör tvättmaskinens program som vanligt. Eftersom vinägern är sur kan upprepad användning försvaga vissa fibrer som exempelvis bomull. Använd därför inte sköljmedlet vid varje tvätt. För lite mer väldoftande kläder kan du droppa i en till tre droppar eterisk doftolja. Exempelvis lavendelolja som har antibakteriella egenskaper eller rosenträolja som sägs hålla pälsängrar borta.

DSC_0007 (39)

Sköljmedel kan du enkelt blanda av sådant som finns i skafferiet!

Läs gärna:

Barnens giftiga vardag

Text & Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s