Hem & Trädgård

Skörd i september

September brukar vara en underbar månad med många soliga dagar, med hög och precis lagom varm luft. I år har månaden hittills bjudit på ett helt fantastiskt sommarväder, det gör att odlingssäsongen förlängs och de grönsaker som fortfarande växer har goda förutsättningar att bli fler eller större. Jag skördar fortfarande gurka som jag har på friland, en bra gurksort jag har heter ”Chrystal Apple” det är en så kallad salladsgurka och som namnet antyder är de runda och gula inte helt olika sommaräpplen som ”Transparante Blanche”. De andra gurksorterna har gett upp för i år, de är mer traditionella sorter som blir avlånga och gröna men som lämpar sig för frilandsodling. Sommarsquashen växer fortfarande så att jag kan skörda nya små squashar varje vecka, det tar bara några dagar för dem att bli lagom stora.

chrystal

Chrystal apple

Popcornmajsen är skördad och ligger på tork. Vintersquasharna får ligga och mogna i landet, men de får jag plocka in innan frosten kommer. De flesta gurkväxter har stora blad som skyddar vid en lätt frostknäpp men när de har frusit så måste man plocka in frukterna. I september är det tid att ta upp potatisen för vinterlagring, när den ligger nere i jorden är de inte så känslig för lite frost men de tål inte så värst mycket. Potatisen behöver upp tidigare om det är en regnig sensommar för då kan den ruttna av att ligga kvar i marken. Potatis lagrar man med fördel i en bra jordkällare, som synd är har inte alla tillgång till en sådan, då får man hitta på något eget, det brukar fungera bra med en låda med lätt fuktig sand, där man gräver ner sina potatisar och andra rotfrukter. Ett annat sätt att vinterförvara potatis och rotfrukter är i en stuka.  En stuka är en sorts förvaring i jorden där man med hjälp av halm eller löv håller frostfritt. Rödbetor, morötter och purjolök kan stå kvar i landet till i början av oktober om det inte blir för kallt.

Det är fortfarande väldigt torrt i marken men september är bästa månaden för att flytta perenner och buskar, vattna bara rejält. Nu fungerar det väldigt bra att plantera lökar för nästa års blomning. Narcisser vill gärna hinna rota sig innan vintern så för dem är det hög tid att få komma i jorden nu men tulpaner kan man sätta så länge det går att gräva.

Plocka massa goda äpplen och ät som de är, koka äppelmos eller baka paj. Njut av all härlig svensk frukt som finns nu i september. Har du inte egen frukt så kanske grannen eller en arbetskamrat har ett överflöd att ge bort. På fruktkartan.se kan man hitta fruktträd att plocka ifrån, eller lägga till träd om man har frukt att ge bort.

potatis2

Sensommarskörd!

Läs också:
Säsong för Malus domestica!

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s