Resor

10 skäl att älska Tokyo

London hade varit min favoritstad sedan jag var där första gången. Atmosfären i staden är något speciellt, och jag blir lycklig bara jag får stå där och andas in London. Människorna är trevliga, dialekten är härlig och pubmaten är fantastisk. London ligger fortfarande på topp, men den nya kärleken jag känner för världens största stad är någonting helt annat. Känslan som infinner sig när jag tänker tillbaka på Tokyo går inte att beskriva. Tokyo måste upplevas – först då kan du förstå varför det är så speciellt. Först då kan du förstå varför jag saknar Tokyo så mycket att det gör ont.

Det här är en lista med mina top-10-skäl att älska den här staden.

Bild 1

Första dagen i Tokyo, här på upptäcktsfärd i området där vårt vandrarhem låg. Hittade en chokladdryck på burk som jag direkt behövde prova. Visst är det kul med mat och dryck utomlands!

1.

Vad du än söker så finns det att köpa i Tokyo. Må det så vara en gynekologstol, en tandläkarborr eller ett par använda damtrosor; du kommer att finna det här. De använda trosorna får du tag på lika lätt som ett svenskt barn får tag på en nyckelring, eller ett stort runt tuggummi, om hen har en femma. Ni som är i min ålder eller äldre kanske minns den här ramsan: ”Funny Bunny heter jag, å jag är så go’ och gla’, vill du ha en liten grej, stoppa fem kronor i mig.” De använda trosorna finns alltså i sådana där automater som brukar stå utanför matbutiker eller i gallerior.

2.

Har du någonsin ätit japansk curry? Har du aldrig varit i Japan så är svaret nej. Curryn är japansk husmanskost, även fast japanerna själva tror att det är västerländsk mat. Konstigt då att det inte verkar gå att få tag på någon annanstans än här. Curryn är något av det godaste jag ätit i mitt liv. Fantastiskt bara som den är, men också tillsammans med friterad kyckling, små räkor i såsen eller varför inte ostgratinerad. Beställs ofta i en maskin, där du också betalar och får ut din beställning på en liten biljett som du ger till personalen.

Japansk curry med friterad fisk. Lägg märke till att riset och såsen ligger bredvid varandra. Riset är en helig växt i Japan, och om du blandar ihop det med något annat så blir riset "förorenat".

Japansk curry med friterad fisk. Lägg märke till att riset och såsen ligger bredvid varandra. Riset är en helig växt i Japan, och om du blandar ihop det med något annat så blir riset ”förorenat”.

3.

I Tokyo räknar du inte minuter till nästa tåg ska komma, utan här räknar du sekunder. Är tåget försenat, så handlar det alltså ofta bara om några sekunder. Fast vet du vad? Det händer väldigt sällan. i Japan fungerar tågtrafiken fint. Sverige har mycket att lära av det här landet.

Bild 3

Jag tog inte en enda bild på tågen/tunnelbanan, så här får ni istället se ingången till vårt fantastiska vandrarhem – JGH. Rekommenderas starkt om du ska åka till Japan och inte har något emot trånga utrymmen.

4.

Lika svårt som det är att hitta en papperskorg på en offentlig plats i Tokyo, lika svårt är det att hitta skräp på marken på samma plats. De verkar helt sonika som att japanerna stoppar ner sina glasspapper i fickan och slänger dem hemma.

5.

Du får inte röka var som helst på gatan, utan det finns speciella rökzoner.

Bild 4

En rökzon utanför Ueno Park.

6.

Varje stadsdel i Tokyo är som en helt egen stad. Och det är ju egentligen precis vad det är på riktigt, för Tokyo består av flera städer som har vuxit ihop. Det är också intressant att många stadsdelar är nischade. Akihabara är till exempel stadsdelen för alla teknikintresserade, medan Shibuya är stället för den trendige.

Bild 5

Akihabara

7.

Det finns toaletter på många tunnelbanestationer, och de är dessutom gratis. Man skulle kunna tro att de är väldigt sunkiga eftersom Tokyo är en sådan stor stad. Men icke då. Fräschare än Stockholm Central där det kostar 10 spänn att kliva in.

8.

Det är få japaner som kan engelska, men det betyder inte att de inte vill hjälpa till. De är ett otroligt artigt folk, och de kommer göra sitt bästa. Om du försöker hitta till en specifik plats så följer de dig dit, istället för att bara peka. Men om de inte vet var det ligger, eller ens förstår vilken plats du menar, så kommer de att peka. Åt vilket håll som helst. För det är ju lite skämmigt att inte kunna hjälpa till.

Bild 6

Fråga en japan var du kan hitta Sweets Paradise, så kommer hen att leda dig hit. Tårtbuffé deluxe. Ät så mycket du orkar i 90 minuter.

9.

Paraplyer är allmän egendom. Det finns paraplyställ utanför många restauranger och butiker. Ta ett om det börjar regna, och ställ tillbaka det någon annanstans när solen skiner igen. Eller använd det då som solparaply, för all del.

10.

Tokyo är världens största stad med sina 35 miljoner invånare, och det finns alltid något nytt att upptäcka. Du kan aldrig bli färdig med Tokyo.

Bild 7

Läs mer av Eva på hennes blogg Nomaden

Text och Bild: Eva Sandberg

Kategorier:Resor

Märkt som:, , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s