Hem & Trädgård

I trädgården blir det inte alltid som man tänkt!

Är det jul nu? Det var inte så längesedan jag skrev om hur du ska få din sparade Amaryllislök att blomma till jul. Och nu, bara ett par veckor senare har min Amaryllis en stor fin knopp. Ja tiden fram till jul brukar gå i rasande fart men i år gick det lite väl fort.

bild (6)

Det är ofta så när man håller på med odling och trädgård att det inte alltid blir som man tänkt sig. Då får man tänka om och gilla det resultatet man får, till exempel att amaryllisen blommar redan i september.

En av mina tomatsorter heter Dina, och den köpte jag som frilandstomat. Frilandstomat tolkar jag som att det är en tomatsort som kan växa på friland, vilket betyder utomhus. De andra tomatsorterna som lämpar sig bäst för odling i växthus blev mogna långt tidigare än dessa Dina som dessutom inte smakar så mycket. Men då får man gilla läget och koka gul tomatsås av dem.

bild (7)

Frilandstomaten Dina

God hemmagjord tomatsås:
Doppa de råa hela tomaterna i kokande vatten, då lossnar skalen och du slipper få med dem i såsen. Lägg tomaterna i en kastrull tillsammans med hackad lök av valfri sort eller mängd och koka på svag värme i cirka en timme tillsätt lite vatten vid behov, om det ser torrt ut. Mixa såsen med stav mixer eller i mixerbägare. Nu är såsen färdig för att frysas in om du vill ha en bra bassås att variera. Om du ska använda såsen direkt eller om du vill frysa in den färdig så sockra och salta efter smak krydda med vitlök, basilika eller din favorit krydda, låt såsen koka ca en halvtimme till och smaka av.

tomatsås

En tomatsås med ovanlig färg!

Jag brukar varje år odla kål, helst vitkål och broccoli. I år såg det dock inte ut att bli något alls. Först grodde inte fröna som jag önskade sedan blev det ner växt med ogräs. Mitt väldigt praktiska kålnät blåste av och kålen blev angripen av kålmalslarver som nästan åt upp alla bladen. Men trots alla problem så har kålen vuxit och jag kan skörda både broccoli och vitkål från mitt egna land. Broccolin kokar jag i lättsaltat vatten och njuter som tillbehör till maten. Av vitkålen gör jag helst pizzasallad eller coleslaw.

kålnät

Mitt praktiska kålnät.

Magdas pizzasallad:
Blanda 1 dl matolja med 1/2 dl vinäger 1 dl vatten och saften från en citron med 1 tsk salt 1 msk socker, grovmalen svartpeppar och valfri örtkrydda. Strimla vitkål, osthyvel fungerar bra,och paprika fint blanda ihop och låt stå ett par timmar för bästa smak.

Text och bild: Magdalena Jorkvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s