Resor

En paradisö i Sydkinesiska havet

Den här artikeln har jag skrivit för dig som är sugen på att åka till Thailand, för landets kokospalmer, vita stränder och turkosa hav. Artikeln är också skriven för dig som vill åka till Asien och uppleva kokospalmer, vita stränder och turkosa hav – men som vill slippa alla svenska turister och taxiförarna som tilltalar dig på ditt modersmål. Den här artikeln är skriven ett år efter att jag lämnat min paradisö, och den handlar om landet som ligger ännu längre söderut än svenskarnas nya Mallorca. Det här är en reseberättelse och en reseguide till Malaysia och Pulau Tioman.

Bild 1

Pulau betyder ö på malaysiska. Tioman ligger utanför landets östkust, där det är vackert väder och högsäsong under våra sommarmånader. Du kan ta dig till Pulau Tioman på två sätt – via luften eller via vattnet. Flyg går från bland andra Malaysias huvudstad, Kuala Lumpur, och Singapore. Du landar då på den mest pittoreska flygplats jag någonsin sett. Landningsbanan går parallellt med gatan utanför flygplatsen, så du kan stå där och titta när flyg landar och lyfter. Ett staket är allt som hindrar dig från att gå in på banan.

Bild 2

Flygplatsen på Pulau Tioman

Men själv anlände jag från havet. Min sambo och jag hade spenderat några dagar i Kuala Lumpur, och tog sedan en ”nattbuss” därifrån till staden Mersing. Citationstecknen runt nattbuss syftar på att vår buss var extremt tidig jämfört med tidtabellen, och vi kom fram till Mersings busstation mitt i natten. Det var då sex timmar kvar innan den första båten till Tioman skulle avgå. Vi spenderande en timme eller två på busstationen, omgivna av hemlösa katter.

Trots skyltning som var under all kritik lyckades vi så småningom hitta Mersings båtterminal. Om du själv vill ta den här vägen ut till Tioman så rekommenderar jag att du noggrant kollar upp hur du hittar till båten. Vi hade i förväg köpt båtbiljetter på internet, och väntade nu på att få hämta ut dem. Så här i efterhand inser vi att vi inte hade behövt köpa något i förväg, även fast det var högsäsong. Speciellt som mannen vi skulle hämta biljetterna av hade försovit sig. En nederländsk turist, som också ville hämta ut sina biljetter, fick ringa och väcka honom. Men han dök upp till sist, så vi fick våra biljetter och boardingkort.

Bild 3

Mersings båtterminal

Båtresan ut till Pulau Tioman tog sedan ungefär två timmar. Båten stannade till vid de olika stränderna på öns västkust. Den som vill ta sig till östkusten får åka fyrhjuling eller promenera, över berget och genom djungeln. Vi hade valt att kliva av vid ABC-stranden, en av de mest populära stränderna på ön. Trots detta och att det var högsäsong så såg vi inte överdrivet många människor här. De flesta boenden på Tioman går inte att boka i förväg, utan man få helt enkelt gå dit och fråga om det finns något ledigt rum. Vi hade tur och fick napp på det andra stället vi frågade: My Friend’s Place.

Bild 4

Trädgården på My Friend’s Place

Vårt hem den kommande veckan skulle bli en chalet, som det kallas på engelska. En liten stuga med två sängar, en fläkt och ett badrum. Det enda eluttaget var upptaget av fläkten, och det fanns givetvis ingen varmvattenberedare till duschen. Fast vem behöver varmvatten när det är över 30 grader i luften? Från vår stuga var det dessutom bara cirka 30 meter till den vita stranden med kokospalmerna och det turkosa havet. My Friend’s Place ägs av en man som också driver en liten kiosk i anslutning till stugorna. Där kunde man köpa nödvändigheter som till exempel vatten, solkräm och kex. Öppettider varierande dag för dag, beroende på vad mannen hade för sig. Ibland var det öppet, ibland var det stängt. När sonen behövde hämtas på dagis var det självklart stängt.

Bild 5

Strandbiten som låg rakt ner från vårt boende

Maten på Tioman var fantastiskt god, och dessutom väldigt billig. Vi växlade mellan två olika restauranger – kände inte att vi behövde gå längre när den goda maten fanns så nära. Till maten drack vi färskpressade juicer, kall choklad eller milkshake. Ett starkt minne är banankakan som varje dag bakades på den ena restaurangen. Vi var på Tioman under Ramadan, och på grund av det var alla restauranger stängda några timmar på eftermiddagen. Då gällde det att inte bli hungrig! Det fanns inga så många ställen som sålde alkohol, eftersom Malaysia är ett muslimskt land.

Bild 6

Bilar finns bara på ett ställe på hela ön. Det är i Tekek, en liten by där även flygplatsen finns. På övriga stränder är det fyrhjuling, cykel eller moped som gäller. Som jag tidigare nämnt var det inte alls mycket folk här, och ofta kunde vi vara helt själv på vår del av stranden. Sanden var vit och kantad av kokospalmer. Vattnet var turkost och bara 10 meter ut från strandkanten fanns ett stort färgglatt korallrev. Inne i djungeln huserade aporna. Och på restaurangerna huserade katterna. Lite ohygienskt kan tycka, men de var välmående, välskötta och åh, så gulliga.

Bild 7

Om inte Pulau Tioman är en paradisö så vet jag inte vad som är det.

Läs mer av Eva på hennes blogg Nomaden

Text & Bild: Eva Sandberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s