Kultur

Top of the Lake

I en tid då populära TV-serier överlever sig själva och fortsätter år efter år känns det uppfriskande med en mini-serie. En mini-serie är utformad på ett sådant sätt att dess handling slutar när antalet episoder är slut. En series framgång hänger idag mycket på om den blir förnyad för en andra säsong och det i sin tur är beroende av tittarsiffrorna. Det gäller alltså att ha ett koncept som lockar vecka efter vecka vilket troligen också påverkar innehållet till stor del. En mini-serie är givetvis även den tänkt att locka många tittare men den är inte beroende av sina tittare för sina fortsatta existens på samma sätt som en vanlig TV-serie.

Top of the Lake är troligen årets mest omtalade mini-serie. Det är en mörk historia som utspelar sig i ett fantastiskt vackert landskap på Nya Zeeland. Handlingen kretsar kring tolvåriga Tui som försöker att ta livet av sig genom att dränka sig själv i en sjö. När det visar sig att hon är gravid kopplas polisen Robin Griffin till fallet. Hon har erfarenhet av att jobba med barn som utsatts för sexuella övergrepp och befinner sig i sin barndomsstad för att besöka sin svårt sjuka mor. Att vara tillbaka är allt annat än enkelt för Robin och hennes barndomsstad är inte en enkel plats att vistas på. Kort efter att Tui har försökt ta livet av sig försvinner hon och Robin är fast besluten att rädda både flickan och hennes barn.

Top of the Lake är en rakt igenom obehaglig berättelse om våld, korruption och sociala regler. Trots det finns det även det som är ljust och hoppfullt och de vackra miljöbilderna är bara de en anledning till att se serien. Huvudrollen Robin Griffin spelas dessutom av Elisabeth Moss som annars spelar Peggy Olsen i Mad Men. Även om rollerna på ytan är mycket olika finns det också likheter. De är båda kvinnor som tvingas vara starka i en mansdominerad värld där det inte finns något utrymme för den skörhet som de också bär med sig.

top-of-the-lake-poster

Text: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s