Hem & Trädgård

Från nässlor till rosor

Ibland känns det hopplöst när man tittar på delar av sin trädgård, allt är en enda röra och inget har blivit som det var tänkt. Ibland kan det var bra att ta hjälp av någon utifrån för att få någon annans bild av det hela. När mina vänner Raimo och Liza visade runt mig i deras trädgård hade de ett ställe i trädgården där de hade försökt att göra något men gett upp. Där de såg en slänt med nässlor såg jag möjligheten att få det till ett ställe där man kunde ha en sittplats. De hade ingen avskild sittplats i trädgården så en trevlig plats med pergola tyckte jag skulle passa.

Stenar är något av en passion för mig i trädgårdssammanhang vilket ledde till en uteplats med mycket sten.  Vi började att göra en kallmur mot slänten, någon hårdgjord yta till golv är att föredra när det ska vara sittplats. Raimo och Liza hade en del plattor liggandes och några gjöt vi själva i betong. Gamla presenningar med hål i som annars skulle ha slängts blev underlag till gruset. Utan en presenning underst  blandas gruset snart med jorden under och vitsen med gruset är borta. Anledningen till att man lägger plattor på grus eller sand är att det inte rör sig speciellt mycket när det fryser under förutsättning att det är ordentligt dränerat förstås.

1

Att blanda olika typer av plattor ger ett lekfullt intryck. De ljusa plattorna på bilden har vi gjutit själva.

Vi fuskade med gjutningen av plintar och grävde bara ett hål som vi hällde betong direkt i och satte dit en stolpsko som fick ett stöd tills betongen torkat. Vi använde ganska klent virke för att ge ett smäckrare intryck. Vi räknar inte med någon större tyngd på eftersom det är armeringsmatta som har rejäla rutor och även när rosorna har växt upp bör det inte bli liggandes speciellt mycket snö på.  Det var en rosenträdgård med pergola som var min tanke med den hopplösa platsen i trädgården. Armeringsmatta är ett användbart material som kan användas till många spännande saker i trädgården Här fick det klä det vitmålade virket för att tjäna som spaljé till klättrande rosor. Liza har utvecklat min grundidé för rosenträdgården genom att plantera både buskrosor och rabattrosor i anslutning till pergolan.

rosor

Här är rosorna som växer i rosenträdgården idag. Alla blommar inte samtidigt med de flesta rosorna blommar under lång tid.

Det kan vara svårt att se möjligheterna i sin egen trädgård och det är lätt att bli hemmablind. Då kan det vara bra att ta hjälp av någon som kan se på ett annat sätt på saken, vända på möjligheterna och göra något oväntat. Börja gärna  med att tänka på vad vill du ha din trädgård till? Vill du odla grönsaker och bär ha många fruktträd och ätbara växter, eller är du typen som helst vill sitta med en kopp kaffe och läsa och bara njuta? Våga tänka helt om Kan det bli en sittplats i hålet som är fullt med nässlor nu eller kanske blir det bra med en labyrint av tujor mitt på min platta gräsmatta?

2

Här är det färdiga resultatet. Om ytterligare något år kommer rosorna att klättra utmed armeringsmattorna och skapa vackra blommande väggar.

Fakta kallmur: Kallmur kallas en mur som är gjord av stenar lagda på varandra utan murbruk. Det är inte så viktigt med underlaget om den inte är fristående eller ska bära någon tyngd. Ska du göra en fristående kallmur bör du gräva ett dike och fylla med grus för att undvika frostskador som kan göra att muren rasar. Lutar du den mot en slänt eller har den som rabattkant går det bra att lägga direkt på jorden.

För att se mer av processen att skapa en rosenträdgård i Hult besök VisaLiza.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s