Livsstil

Dags att planera för studenten!

För dem som går sista året på gymnasiet har skolan varit igång i drygt en månad. Långt kvar till studenten kan man tycka, men är det verkligen det?

Förutom att alla kurser skall klaras av, så vill många ungdomar lägga mycket krut på studenten. Många vill ha nya kläder för denna dag, gå på studentbal och andra festligheter, och många bjuder in släkt och vänner till studentmottagning. Det är alltså mycket som skall planeras, fixas och inte minst betalas.

Oavsett vem som håller i plånboken är det smart att göra en skissbudget innan köpfesten sätter igång. Det är svårt att lämna tillbaka en uppsydd balklänning när man kommer på att kostnaderna dragit iväg för mycket!

DSC_0348 (6)

Det finns en massa traditioner och trender kring studentfirandet. Följ dem om du vill men var inte rädd för att bryta dem!

Vilka kostnader kan tänkas komma?
Det finns hur mycket som helst att köpa inför studenten för den som vill. Festbiljetter, kläder, studentmössa, fotografering och transport är några exempel. Vill du ha allt det där eller inget utav det? Känns fotograferingen viktigare än nya skor?

Användbart?
Finns det några inköp studenten kan göra som hen kommer att ha nytta av  senare? Att lägga pengar på studentkläder och skor kan kännas mer motiverat om de kan användas många gånger.

Gör det i tid!
Mycket kan lösas sista kvällen innan studentdagen men det finns några saker som behöver göras i tid.

  • Boka lokal till mottagningen om ni inte kan vara hemma
  • Beställ catering/tårta i god tid om ni tänkt göra det
  • Bjud in till studentmottagningen i tid, 1-2 månader innan kan vara lagom

Sprida ut inköpen
Om man börjar att planera studenten redan nu, har man några månader att sprida ut kostnaderna på. Just därför är också planering viktig – när man handlar lite i taget så ser man inte hur stor summan blir. De senaste åren har en genomsnittlig student kostat 15 500. Hur mycket vill er familj att det skall kosta?

Läs också:
Sjung om studentens lyckliga dag…
Vad är väl en bal på slottet?
Tips till studentmottagningen

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s