Ekonomi & Arbetsliv

Försäkrad?

Det finns en försäkring att köpa för nästan allting. Bil-, hem- och -olycksfallsförsäkring hör till de allra vanligaste, men vi erbjuds att teckna försäkringar vid alla möjliga tillfällen: när vi väntar barn, bokar en resa eller när vi köper elektronik. Det är inte konstigt om man blir förvirrad. Vilka försäkringar behövs egentligen? Är jag dubbelt försäkrad eller saknar jag helt skydd på vissa områden?

Vad är en försäkring?

Att teckna en försäkring handlar om att sprida risker mellan många människor, för att smällen skall bli mindre för den enskilda människan som drabbas av något. De första varianterna av försäkringar kan härledas ända tillbaka till Magnus Ladulås tid. Då var alla i en socken eller härad skyldiga att betala brandstod till den som fått sitt hem nedbrunnet för att denne skulle kunna skaffa ett nytt hem. Detta var i bruk fram tills 1700-talet. Idag är försäkringar en självklarhet för att undvika ekonomiska katastrofer.

En försäkring består av tre parter:

  •  Försäkringsgivaren som utfärdar försäkringen via ett försäkringsbrev.
  • Försäkringstagaren – den som tecknat och betalar försäkringen.
  • Det försäkrade objektet – den eller det som försäkringen gäller för.

När man tecknar en försäkring gör försäkringsgivaren en riskbedömning som ligger till grund för vilken premie som försäkringstagaren skall betala. Om risken för att en skada eller förlust skall uppstå är stor kan försäkringsgivaren välja att sätta en högre premie, eller att inte acceptera försäkringstagaren alls.

Försäkrad?

Glöm inte bort katten! Det kan bli riktigt dyrt när ett älskat husdjur måste till veterinären och det är tråkigt att inte kunna ge djuret den vård den behöver för att det fattas pengar. Ett alternativ om man har många smådjur är att varje månad spara undan en summa på ett eget djurkonto.

Välja rätt

Försäkringar är till för att skapa trygghet, men vid försäkringsärenden är det många som är rädda för att bli lurade. Man oroar sig både för att betala något man inte behöver och för att inte få det man förväntat sig när olyckan väl är framme. Vi hör talas om elektronikkedjor som säljer dyra försäkringar för sådant som en vanlig hemförsäkring täcker, och om personer som inte får rätt hjälp av bolagen trots att de betalat sin premie under lång tid.

Ironiskt nog finns det inga försäkringar mot att bli lurad. Så därför finns det bara ett sätt att angripa problemet: att läsa på. Läs igenom alla dina försäkringsvillkor på alla dina försäkringar. Tänk igenom möjliga scenarion där du skulle kunna behöva en försäkring. Verkar alla områden vara täckta? Kanske har du två hemförsäkringar? När du vet precis vilka försäkringar du borde ha är det också lättare att jämföra priser. Många bolag kan erbjuda lägre premier om man samlar alla sina försäkringar hos dem. Men som vanligt när man skall välja en tjänst så finns det ju fler komplicerande faktorer än priset. Var är kundservicen bäst och vilket bolag känner du mest förtroende för? Fråga runt i din bekantskapskrets om deras erfarenheter, och ring upp kundtjänsten på olika bolag. Då märker du genast hur tillgängliga och tillmötesgående de är!

Strukturera

När du ändå gjort dig besväret att kolla upp dina försäkringar kan du passa på att göra det enklare för dig i fortsättningen. Samla alla dokument och försäkringsbrev på ett ställe, gärna i en pärm med flikar. Då vet du var du har dem när något händer. Du kan också göra en egen sammanställning av dina försäkringar för bättre överblick. För mer om detta kan du läsa bloggen förvaringsdrottningen, som har skrivit om hur hon organiserade sina försäkringar och hur hon genom detta upptäckte att hon hade flera tusenlappar att få ut.

Läs också:
Aldrig fattig men ofta pank
Ordning och reda i skåpen

Text: Regina Johansson
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s