Hem & Trädgård

Höstens intåg

Nu har hösten gjort intåg i trädgården, det har varit flera frostgrader och känsliga växter har frusit. Har du tomater kvar kan de plockas för att sedan ligga på ett fat och mogna eller så kan man frysa in dem delade i bitar för att använda i matlagningen när det passar. Paprikaplantorna brukar jag flytta in med hinkar och allt så att paprikorna kan sitta på plantan och mogna.

DSC_0288 (4)

Hösten är här, men än får inte trädgårdsentusiasten vila. Under oktober finns mycket som kan göras i trädgården!

Dahlia- och Gladiolusknölarna är det dags att gräva upp och lägga på frostfri förvaring. Sommarblommor som har frusit kan man byta ut mot något frosttåligare som exempelvis ljung. På plantskolorna finns ett brett utbud av ljung och endast fantasin sätter gränser för vilka färger som kan kombineras. Cyklamen är en populär växt som gillar svalare luft men inte tål  frost  och behöver därför täckas över eller plockas in över natten vid frostrisk.

DSC_0746 (4)

Prydnadskålen är en populär växt att sätta i krukor i trädgården så här års. Den är vacker även när den har frusit och kan stå fint hela hösten.

Passa på att njuta av senblommande perenner och vackra löv i trädgården. Titta i plantskolan efter buskar med vackra höstfärger för att förlänga det vackra lite till. Nu är det bra tid att sätta träd och buskar, det är inte så torrt och varmt som tidigare i sommar samtidigt som har tid på sig att rota sig innan vintern. Har du funderingar på att flytta eller dela på perenner passar det också bra att göra nu.

DSC_0483 (4)

DSC_0290 (5)

De orange blommorna på växten japansk lykta lyser upp fint i höstträdgården.

Om potatisen ännu är i jorden är det hög tid att ta upp den för vinterförvaring. Även morötter och rödbetor behöver upp ur jorden nu. Skär av blasten så nära frukten du kan utan att skada den då håller de bra vid förvaringen.

DSC_0110 (24)

Har du fruktträd i din trädgård kan det nu vara klokt att använda de bästa äpplena till mos eller paj eller annat gott. Det går bra att frysa in äpplen i klyftor för att använda till vintern. Äpplen går även bra att torka. Skala, kärna ur och skiva tunt och häng sedan upp skivorna på tork. Torkat äpple är gott att äta som det är men kan också användas till mycket gott.

DSC_0299 (6)

Plocka försiktigt ner vinteräpplena, linda in vartannat äpple i tidningspapper så att de inte ligger mot varandra, förvara dem frostfritt men svalt så har du äpplen åtminstone fram till jul. Fallfrukten som blivit dålig kan göra nytta även den fast i din kompost!

DSC_0876 (4)

Har du inte tillgång till egna fruktträd kan det vara idé att höra sig för i bekantskapskretsen. Många blir glada av att få hjälp att göra åt alla äpplen.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s