Mode

Färga kläder: One man’s trash is another man’s treasure

I alla tider har vi tagit tillvara och återanvänt textilier. När vi inte längre kunnat bära dem har de blivit till mattor och alla knappar och spännen har varsamt tagits bort för att få ett nytt liv. Idag är det lite annorlunda. Vi moderna människor kan mycket, men kan vi sy i en knapp eller fixa en trasig dragkedja? Vi slänger fläckiga kläder och köper något nytt. Och så går vi runt i ett konsumentsnår av köp-och-slänghysteri.

När jag var liten ärvde vi kläder. Jag var minst av fem kusiner och fick alla de andras gamla avlagda plagg, på gott och ont. Den tanken har format både mitt och min systers tankesätt idag. När man tröttnat på något eller när ett plagg inte längre passar ges det bort till någon familjemedlem eller skänks till välgörenhet. Men vad gör man med ett plagg som blivit sjaskigt? Är det noppor som visar sitt fula tryne över hela plagget kan det vara svårt att göra något alls annat än satsa på lite bättre kvalitet till nästa köp. När kläderna blivit urtvättade eller fått en fläck kan man däremot prova att färga om plagget!

Jag fick nyligen  tre fina plagg från min syster. Kruxet var att de fortfarande hade fläckar trots att de hade blivit behandlade med fläckborttagning. Det ena plagget hade till och med fått större fläckar efteråt. Jag valde att färga plaggen då tyget var av fin kvalitet. Det är alltid lite av ett risktagande att färga då tyget, och det är mer regel än undantag att ett bomullsplagg har sytråd av syntet. I så fall kommer sömmarna att behålla sin ursprungsfärg.

Färga kläder

Kläderna innan färgning. Jättefina, men vad hjälper det när de har fläckar?

Jag valde Nitor textilfärg, den är inte miljömärkt men håller fint i många tvättar. För mina tre plagg använde jag två paket med färg. Det viktigaste när man färgar är att man är generös med färg och att man inte använder för mycket textil. För att få den färgstryka som anges på förpackningen ska man inte använda mer än 400 gram textil per förpackning. Jag valde nyansen petrol och resultatet blev över förväntan.

Färga kläder

Från trash till treasure! Jag blev nöjd med det petrolblå resultatet. På sina ställen på plaggen syns vit och ljusrosa sytråd men jag tycker det snarast ger karaktär och detaljberikar plaggen.

Kostnaden för färgningen var cirka 140 kronor vilket för mig försvinnande lite eftersom det ursprungliga priset för mina tre plagg var en bra bit över tusenlappen. Det man kan behöva att lägga till är att byte av knappar om de gamla inte skulle passa den nya färgen. Tänk på att noga läsa igenom instruktionerna och dubbelkolla vad det är för slags material i textilen du vill färga. Det ska vara ett naturmaterial som bomull, linne, jute eller till exempel rayon för att det ska gå att färga. Glöm inte att köpa till färgningssalt, det behövs en förpackning salt per förpackning färg.

Så istället för att slänga kläder nästa gång du går igenom din garderob, ta en extra funderare på hur du kan återbruka det du redan har köpt!

Text: Rebecka Kettil
Bild: Rebecka Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s