Mode

Kläders hållbarhet

Att veta när en bild är tagen är idag inte det enklaste! Med modern teknik är det enkelt att skapa bilder som ser ut att vara tagna för länge sedan. Men tanke på att det dessutom finns ett stort intresse för kläder som är vintage och retro så kan det vara än svårare att avgöra. På sätt och vis gör det tiden nästan lite flytande när man inte säkert kan veta om bilden togs igår eller i själva verket för femtio år sedan.

För den som gillar retro finns det goda möjligheter att fixa stilen även om man inte lyckas hitta de autentiska kläderna. Den stora skillnaden ligger ofta i plaggets kvalitet. Mycket av det som tillverkas idag kommer inte att finnas kvar som intressanta vintageplagg om femtio år eller sjuttio år. Kan man ens ställa kravet på ett plagg att det skall hålla så länge? I dagens samhälle är vi så pass vana vid att slita och slänga att vi kanske inte ens reflekterar över att det kan vara ett rimligt krav att ett plagg skall hålla i tio, tjugo eller trettio år. Genom att satsa på bra material med hög kvalitet finns möjligheten att ett plagg håller längre, men det är också viktigt att vårda sina kläder. Många gånger hämnar kläder i tvättkorgen fast det egentligen inte är smutsiga. Ofta räcker det att man bara borstar av kläderna och hänger ut dem på vädring en stund. Ju oftare ett plagg tvättas desto kortare blir dess livslängd! När kläder tvättas påverkas både  färg och passform.

Kläder i ömtåliga material kan med fördel  hängas in i garderoben i en resegarderob eller med annat skydd för att slippa damm. Att vika sina kläder noga och hänga upp dem direkt handlar inte bara om att hålla rent och snyggt utan är ett sätt att minska risken för skrynkliga kläder alternativ att behöva tvätta för att ett plagg blivit smutsigt av att förvaras fel.

Lappa och laga behöver inte vara svårt. Sömmar som har gått upp eller knappar som håller på att lossna är enkelt åtgärdade med nål och tråd. Har ett plagg fått en reva eller gått sönder på ett annat sätt kan det vara värt att lämna in för att få lagat om man själv inte har tillräcklig kunskap. Ett alternativ är att höra sig för i sin bekantskapskrets efter någon som är duktig på att sy. Kanske går det att byta tjänster med varandra! Om du lagar min klänning så kan jag baka en äpplekaka till dig eller kanske klippa gräset i din trädgård!

DSC_0558 (4)

Hus från 1800-tal, klänning från 1960-talet och en tjej från 1970-talet! Bilden är tagen i maj 2013 men det skulle lika gärna kunnat vara 1963!

Läs gärna:

Inget att ta på dig?

Fixa retrostilen

Vintageparty

Text & bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s