Hem & Trädgård

Skaffa växthus?

Ibland önskar man att odlingssäsongen vore längre så att tomaterna och paprikorna hann mogna innan frosten gör att man måste plocka in dem. Ett bra sätt att förlänga sommaren är att odla i växthus. Det finns en uppsjö av olika växthusmodeller med olika storlek och stora prisskillnader.

Man måste givetvis hålla sig till sin budget men det kan vara bra att veta lite om skillnaderna mellan olika sorters växthus. Ju större volym växthuset har desto lättare är det att hålla en jämn temperatur över dygnet.  Volymen är inte bara kvadratmeter antalet utan även takhöjden räknas in. Växthuset bör vara minst tio kvadratmeter för att det inte ska bli för varmt på dagarna och för kallt på nätterna. Så om budgeten tillåter och platsen finns så satsa på ett växthus som är större än tio kvadratmeter och har högt i tak.

IMG_2582

Växthuset känns väldigt lätt för litet när man börjar att odla för det är så roligt och man vill ha mer och mer växter. På vår och höst är växthuset ett utmärkt uterum att sitta i när inte vädret passar för att sitta ute.

Andra faktorer som spelar in för att att hålla en jämn temperatur över dygnet kan vara att växthuset har en murad grund, som håller kvar solvärmen även på natten. Muren bör vara gjord av tegel, betongsten eller natursten, lecablock håller inte kvar värmen lika effektivt. Att ha ett vattenmagasin i växthuset håller också kvar värmen under natten, det behöver inte vara mera avancerat än en tunna med vatten eller kanske flera vattenkannor som fått stå fyllda över dagen så vattnet har blivit uppvärmt.

Placeringen av växthuset har också betydelse för odlingsresultatet. Det bör ligga i ett soligt läge men vara utrustat med skuggväv och automatiska vädringsfönster. Närheten till ett stort träd kan göra läget för skuggigt det kan bli problem på hösten om det ramlar ner stora mängder löv på växthuset. Stora träd har stora rotsystem och de kan lätt förstöra grunden till ditt växthus.

Det finns växthus av glas och med kanalplast som fasad, de har olika för- och nackdelar. Glaset är klart och ser trevligt ut men det är skört och går sönder lätt. Kanalplasten är tåligare och isolerar bättre men är ogenomskinlig vilket gör att den skyddar mot stark sol. Det finns växthusstommar av aluminium som är helt underhållsfria och lätta. Eller av trä som kräver målning men som är stabilt och tungt vilket kan vara en fördel när det stormar.

Det finns väldigt dyra färdiga växthus att köpa eller små enkla som inte kräver så mycket grundarbete. Men om du har eller kan få begagnade fönster och är lite händig så kan du bygga ett eget personligt växthus till en rimlig kostnad. Tänk bara på att även växthuset räknas som en byggnad och om det är större än femton kvadratmeter eller om du redan har en friggebod så krävs det bygglov även för växthus. Om du inte har råd eller plats för ett stort växthus så går det med ett litet också, tänk bara på att vädra ordentligt på varma dagar och att stänga på natten.

Text: Magdalena Jorkvist
Bild: Liza Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s