Hem & Trädgård

Möblera om lättare!

Ibland tröttnar man helt enkelt. Ibland hittar man en ny möbel som man gärna vill få plats med. Man kanske får nya behov i form av en ny familjemedlem eller att barnen blir större. Då behöver man göra om möbleringen, och det är inte alltid så lätt. Det vore ju ingen match om man bara kunde slänga ut allt gammalt möblemang och köpa nytt. Då hade ju allt varit anpassat för just de behov och önskningar man har just idag. Men allting förändras och snart skulle något behöva ändras igen. Hur trollar man med knäna så att alla möbler harmonerar med varandra mellan fönster och dörrhål?

Möblera om lättare!

De flesta vill ha sitt hem fint, hemtrevligt och praktiskt. Eftersom saker och ting förändras krävs det att vi möblerar om ibland. Det kan vara att man blir förälder, men också att man hittar en ny snygg möbel man bara måste få plats med!

Att möblera om är ganska spännande, hemmet kan bli helt annorlunda trots att de flesta sakerna fortfarande är samma. Men det är också klurigt. Om man har köpt möblerna när man bodde i ett annat hem, så är det ju inte säkert att de passar det nya hemmet. Kanske har man flyttat ihop med någon som också har möbler med sig. Det kan vara lika bra att inse fakta: alla möblerna kanske inte kan fungera i ett visst rum. Det finns en gräns för hur mycket man kan få in och ibland passar de inte ihop alls. Då får man bestämma sig för vilken möbel man vill ha kvar och utgå ifrån den. Kanske kan du sälja någon möbel och köpa en annan begagnat som passar bättre? Att få in en enda ny möbel kan ibland knyta ihop resten av möblemanget på ett bra sätt.

Gör en modell!
Det krävs som sagt en del tankeverksamhet för att hitta den optimala möbleringen. Antingen kan du släpa omkring möblerna och prova, eller så kan du prova en mindre svettig variant. Mät rummet, dörrar, fönster och möbler. Rita sedan ett skalenligt rum på ett papper och klipp ut skalenliga möbler som du kan flytta runt tills du är nöjd. Då kan du snabbt se om det blir för trångt eller om soffan hamnar i fel vinkel mot TV:n. När du är färdig med detta har du en bra plan att utgå ifrån. Haffa någon som kan hjälpa dig att flytta runt möblerna och se om det blir bra i verkligheten också. Grytlappar är ett bra hjälpmedel till ommöbleringen, med en grytlapp under varje ben på möbeln blir det lättare att flytta omkring utan att lyfta. Golvet skyddas dessutom mot skrapmärken. Tejpa igen skåpdörrar så att innehållet inte flyger ut.

Möblera om lättare!

Prova att möblera om på papper! Du ser lättare hur resultatet kommer bli och det är också lättare att visa någon annan hur man tänker sig. Det är viktigt att ritningen blir någorlunda skalenlig, annars kanske möblerna inte får plast som du trott. Mät bredden och djupet på möblerna och rita dem som fyrkanter uppifrån.

Stanna upp och testa
Låt det gå lite tid innan du skruvar fast saker och sätter upp tavlor. Känn lite på rummet, ser det fint ut och fungerar det i vardagen? När det gäller möblering går det faktiskt ofta hand i hand – det som ser harmoniskt ut är ofta praktiskt. Trånga passager mellan möbler varken ser fint ut eller är särskilt smart. Det blir svårt att ta sig fram och ännu svårare att städa! Utskjutande möbler precis bredvid dörrar eller fönster ser inte heller så roligt ut. Går det att öppna eventuella dörrar utan att slå i något? Om du måste ha möbler bakom dörren kanske du kan häkta av dörren helt och låta rummet vara öppet, eller iallafall sätta upp ett skydd på möbeln eller dörrhandtaget, alternativt sätta en stopp vid golvet så att man inte riskerar att skada möblemanget med dörren.

Gör färdigt!
Det är lätt hänt när man möblerar om att det aldrig blir riktigt klart. När du är säker på hur du vill ha det, skruva fast allt som skall vara väggfast, sätt upp lampor, tavlor och byt gardiner om du tänkt det. Det roligaste av alltihop är ju att få göra den där slutfinishen så att man sedan kan njuta av rummet!

Läs också:
Avpryttla ditt hem
Städa som farmor

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s