Familj & Hälsa

Dagen efter?

Du släppte loss igår – hur känns det idag? Dunkande huvud, trötthet, illamående och enorm törst? En baksida av alkoholkonsumtion är just hur det känns när ruset lämnat kroppen. 

Baksmällan är en produkt av en rad biokemiska samband, men exakt hur mekanismerna bakom funkar är inte helt känt. Alkohol är ett nervgift som påverkar hela kroppen eftersom det slår mot centrala nervsystemet. En av anledningarna till bakrussymtom är att urinproduktionen ökar och detta resulterar i vätskebrist.

Hur man reagerar på alkohol är individuellt och beror bland annat på vikt, kondition och vana. Eftersom mannens kropp innehåller betydligt mer vatten än kvinnans påverkas kvinnor lättare. Hormonella skillnader och känsligare lever bidrar också till att kvinnor tål mindre än män. Vissa människor får aldrig baksmälla, andra får det väldigt lätt. Det är lätt att känna avund inför människor som kan dricka hur mycket som helst utan att må dåligt dagen efter, men frågan är om det egentligen är så bra? Den som är rädd för att bli dålig tar det automatiskt lugnare med alkoholen. Den som tål mer alkohol tenderar att dricka större mängder och mer frekvent. Det ökar alla risker som är förenade med alkoholkonsumtion, som att utveckla ett beroende, råka ut för olyckor eller att drabbas av vissa sjukdomar.

Dagen efter?

Varannan vatten! Det är en uppmaning vi ofta får i sammanhang där vi dricker. Ett ganska smart råd, eftersom man automatiskt dricker mindre alkohol om man varvar med annan vätska.

Finns det något sätt att slippa undan?
Det finns en massa huskurer som provats av partyglada människor, men i regel har de tveksamt eller inget stöd i forskningen. Några vanliga tips är:

  • Att dricka vatten innan man lägger sig för kvällen och dagen efter
  • Äta något fett innan man lägger sig för kvällen
  • Att inte blanda olika alkoholsorter, utan hålla sig till antingen öl eller vin.
  • Att äta inlagd gurka
  • Att dricka ett rått ägg

Om du provar detta med misslyckat resultat så kan vi bjuda på ett riktigt råd som alltid hjälpererbjud dig att vara chaufför och skippa alkoholen helt!

Text & bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s