Ekonomi & Arbetsliv

Nätverksekonomi

När vi, Regina Johansson och Liza Kettil startade MakeMyDay Event för tre år sedan gjorde vi det helt utan resurser. Vi betalade för ett webbhotell till vår hemsida, fick hjälp att göra en hemsida och en företagslogga och sedan var vi igång. Kanske är det inte så man startar ett företag men så gjorde vi. Vårt första arrangemang var en livsstilsmässa i Munkedal som döptes till Livåleva och hölls en torsdagskväll i september 2010. Den där första mässan tog otroligt mycket tid och kraft att genomföra. Vi visste inte alls hur en mässa gjordes utan fick komma på det själva helt enkelt. Vi hade utställare och dessutom en mycket uppskattade modevisning. Det var otroligt lärorikt med den där första mässan och vi lärde oss vad som fungerar men kanske viktigast, vad som inte fungerar. Sedan den där första mässan har vi hunnit prova många olika saker vi har haft julklappskväll, fler mässor, föreläsningar, varit återförsäljare för kläder och startat ett livsstilsmagasin på nätet.

DSC_0102 (32)

Regina Johansson är ena halvan av MakeMyDay Event och flitig skribent på Livåleva samt redaktör.

Kan man starta ett företag utan kapital? Svaret på frågan är kanske lite tvetydigt. Det beror på hur mycket arbete man är beredd att lägga ner och om man bara skall arbeta med sitt företag. Vi båda har annan inkomst vid sidan av vårt företag vilket är både bra och dåligt. Bra på så vis att vi är inte beroende av de pengar som företaget drar in men dåligt på så vis att annat jobb faktiskt måste göras också utöver det arbete som läggs på företaget. Vi är försiktiga och satsat lite pengar men mycket tid. Planen är att vi båda på sikt skall kunna ha vårt företag som huvudsaklig inkomstkälla.

lizamöte

Liza Kettil, den andra halvan av MakeMyDay Event och även skribent och redaktör på Liveåleva

Det som har visat sig vara en framgångsfaktor är nätverkade. Att byta tjänster med varandra kan vara lika värdefullt som att få betalt för en tjänst. Kanske verkar det inte så i stunden men genom att nätverka och byta tjänster kan man undvika kostnader som skulle kunna uppstå och genom det spara pengar. Genom att välja att se andra företag som komplementer istället för konkurrenter är mycket vunnet. Visst finns det givetvis konkurrens också men de allra flesta tjänar på att samarbeta. Genom att lyfta varandra skapas goodwill och sådant är viktigt för ett företag. Genom nätverkande når du ut till andra företags kundkretsar och når på så vis människor som annars kanske inte hade känt till ditt företag. För oss är detta ett självklart sätt att arbeta. Inte bara för att skapa ekonomi till vårt eget företag utan för att vi tror att man är starkare tillsammans! Genom nätverkandet har vi träffat härliga och inspirerande människor som gjort att vi har utvecklats både som företagare och som människor.

1

Text och Bild: Liza Kettil

Grafisk design: Rebecka Kettil

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s