Hem & Trädgård

Planera växthusodlingen

Förra veckan skrev jag om att skaffa växthus. Nu fortsätter vi med själva odlingen. När ditt växthus står på plats och du ska börja odla i det finns det lite olika saker att tänka på. Vad vill jag odla? Hur mycket får plats? Vill jag ha en sittplats i mitt växthus?

Vad vill du ha i ditt växthus?

Vad vill du få plats med i ditt växthus? Det blir snart ganska fullt. Att ha en sittplats i växthuset kanske inte är det första man tänker på men det är underbart när det blåser narigt i mars att sitta i växthuset där det är lä men ändå varmt av solen. Om växthuset är för litet för sittplats mitt i sommaren så kanske det ändå kan fungera att ha möbler där på vår och höst när det är lite för kallt att sitta ute.

Utgå från perenn
När man tänker på växthusodling är det oftast tomater man tänker på först. Men det kan vara bra att tänka på om man vill ha en perenn i sitt växthus, som till exempel en vinranka, då bör man planera för den först. Beroende på vad för underlag du har i ditt växthus så kan man behöva planera för sin vinranka redan från början. Det är väldigt praktiskt att ha ett golv av stenar, plattor eller grus i växthuset, det är lätt att hålla rent och det blir inte geggigt om det blir blött. Då får man odla i kärl som hinkar eller stora krukor. Det är praktiskt och bra eftersom jorden måste bytas ut varje år ändå. Alternativet är att ha fasta bäddar eller odlingslådor i växthuset, då får plantorna större rotutrymme men det blir mera jobb när jorden ska bytas. En vinranka har ett stort rotsystem och behöver mera utrymme för sina rötter, så för vinrankan behöver man planera så att den kan sticka ut sina rötter utanför växthuset.

Övervintra i växthuset
De flesta vinrankor man köper är vinterhärdiga och klarar sig utan att växthuset är uppvärmt, men vill du använda ditt växthus som orangeri så behöver du en frostvakt. De flesta medelhavsväxter vill ha det svalt på vintern men de tål inte frost. Känsliga växter som fikon eller olivträd kan stå utomhus i trädgården på sommaren men behöver förvaras ljust men svalt på vintern. Har du en frostvakt kopplad till en värmefläkt så kan du förvara dina medelhavsväxter inklädda i bubbelplast i växthuset över vintern.

Beräkna och bereda  plats
Det kan vara svårt att beräkna hur stor plats olika plantor tar när de är fullvuxna. En högväxande tomatplanta behöver ett kärl på 15-20 liter och en paprikaplanta cirka 10 liter. Det kan vara bra att anskaffa kärlen i god tid och ställa ut dem i växthuset för att se hur mycket plats det tar. Högväxande tomater blir precis som det låter höga, i tomatodlingarna har de en smart konstruktion som stöd åt tomaterna där man hela tiden har de mogna tomaterna i lagom plockhöjd. Man låter tomatplantorna växa runt och de blir flera meter långa. I det lilla hobbyväxthuset får man låta dem bli så höga som det går och sen klippa av toppen. Gurka och tomater är en vanlig kombination i växthuset men de trivs egentligen inte tillsammans. För att nå ett så bra odlingsresultat som möjligt bör man sätta dem så långt isär det går. Växthuset är en perfekt plats att dra fram småplantor i på våren, det är ju väldigt svårt att få plats med dem i köksfönstret. Då kan en hylla eller ett planteringsbord vara bra att ha och ställa dem på.

Ta hand om växthuset
Tänk på att växthusets glasrutor och skarvar behöver rengöras varje höst med varmt vatten och såpa så att inte svampar och sjukdomssporer kan övervintra där.

Läs också:
Skaffa växthus?
I väntan på våren

Text: Magdalena Jorkvist
Bild:
Magdalena Jorkvist

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s