Mat & Bak

Lyxiga smårätter från kylskåpet

Munsbitar, plockmat, smårätter. Svenskan har inget klockrent ord för det italienarna kallar antipasto, fransmännen hors d’oeuvres och spanjorerna tapas. Ofta lånar vi det sistnämnda även om det vi kallar tapas inte smakar det minsta spanskt!

Det vi talar om är alltså smårätter, som var för sig kan stilla den lilla hungern eller tillsammans mätta den som är rejält hungrig. Men varför laga en massa olika anrättningar när det kunde räcka med en? Förutom att det är gott, så uppnår man en mättnadskänsla fortare när man äter flera olika saker istället för en enda. När man gör flera rätter är det alltid något som passar matgästerna, och dessutom är det himla lätt att komponera ihop mindre rätter. Ofta räcker det att öppna kylskåpet för att hitta ingredienser till en hel festmåltid. En lök, ett paket bacon, en bit ost, överblivna grönsaker, bröd, kex och lite marmelad kommer man långt med!

Kylskåpsinspiration till sex små rätter:

Tapas

1: Fröknäcke med fetaost och björnbärsmarmelad
2: Ugnsbakad sötpotatis
3:Fetaost med honung och solroskärnor
4:Baconlindade aprikoser
5:Lufttorkad skinka
6:Tomatsalsa

Bröd eller kex med sötsalt pålägg:
Ta valfritt kex, knäcke eller bröd. Lägg på någon ost och toppa med något sött. Getost med hallonsylt, brie med fikonmarmelad, eller hushållsost med honung blir finemang till tapastallriken!

Ugnsbakad sötpotatis
Denna knöl är inte bara kanongod som ugnsbakad, den är dessutom nyttig och har långsamma kolhydrater som håller dig mätt länge. Skala sötpotatisen, skär den i bitar (ju mindre desto fortare tillagning), lägg den i en ugnsform. Ringla på olja, rapsolja passar väldigt bra. På med svartpeppar och in i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter. Rör om och salta efter halva tiden. Om man vill variera kan man prov a något gott smaksatt salt. Här användes hickorysalt som ger en rökig smak.

Ost med topping
Här använde vi fetaost, men vilken ost som helst funkar! Servera den som den är eller ringla över honung och strö solroskärnor eller hackade nötter över. Eller lägg på lite marmelad. Enkelt och gott!

Baconlindade aprikoser
En baconskiva räcker till två aprikoser eller dadlar. Linda baconet runt den torkade frukten och stek sedan på medelvärme tills baconet ser lagom knaprigt ut. Om man vill kan man fästa baconet genom att stoppa igenom en tandpetare.

Kallskuret
Några skivor lufttorkad skinka eller annat köttpålägg gör sig bra på tapastallriken och enklare än så kan det inte bli!

Tomatsalsa
Här har vi gjort salsa på gula tomater men vilka som helst funkar. Givetvis blir den godare ju godare tomaterna är! Ett tillbehör med både sälta, syra och sötma som passar till nästan allting. Detta recept är beräknat till fyra portioner. Bry dig inte om ifall du inte har alla ingredienser hemma utan byt ut mot något liknande!

Recept:

4 tomater
2/3 liten gul lök
1 1/3 vitlöksklyftor
1 1/3 msk olivolja
2/3 msk rödvinsvinäger
2/3 msk brun farin
1/3 tsk salt
2/3 krm grovmalen svartpeppar
1/3 dl strimlad basilika

 Skölj och halvera tomater. Gröp ut kärnorna, som kan sparas i kylskåpet i en burk med lock och användas i gryta eller soppa. Tärna tomatköttet smått. Skala och finhacka gul lök och vitlöksklyftor. Blanda olivolja med rödvinsvinäger, brun farin, salt och grovmalen svartpeppar i en skål. Vänd ner tomater och lökhack. Ställ kallt ca 1 timme. Vänd ner strimlad basilika.

Läs också:
Jordgubbsdaquiri
Snabbpizza med tortillabotten

Text: Regina Johansson
Bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s