Livsstil

Välj annorlunda och gör skillnad!

För allt fler blir frågan om vart och hur maten har producerats allt viktigare. Att ställa om till att bara köpa ekologiskt producerad mat kräver aktiva val. Utbudet av ekologiska varor har ökat de senaste åren och idag finns gott om goda valmöjligheter. Att handla ekologiskt gör skillnad och när fler gör det valet kommer också priserna kunna bli lägre. Ekonomin kan vara ett hinder för att ställa om till ekologiska varor. Det är dyrare och det kommer man inte undan. Däremot behöver man inte tänka allt eller inget. Finns inte möjligheten att ställa om helt kan man istället välja ut ett antal varor att byta ut.  Det är dock viktigt att hålla koll på vart de ekologiska varorna producerats. Att välja ett vanligt äpple odlat i Sverige är klokare än att välja ett ekologiskt äpple odlat på Nya Zeeland.

Kaffe

Vi svenskar är ett kaffedrickande folk och i de flesta hem dricks många koppar kaffe varje vecka. Skillnaden i pris per paket är inte särskilt stor mellan vanligt kaffe och ekologiskt kaffe men valet har stor betydelse. När kaffe odlas på kaffeplantager används ett mycket farligt bekämpningsmedel som sedan länge är förbjudet i hela EU. Det skadar naturen och djuren som lever vid plantagen och det skadar även de människor som arbetar där. Genom att välja ekologiskt kaffe gör man inte bara något gott för miljön man bidrar också till en bättre arbetsmiljö för plantagearbetarna.

Bananer och vindruvor

Båda dessa är extremt hårt besprutade. Bananen har ett tjockt skal vilket skyddar frukten lite mer från bekämpningsmedel men det är fortfarande stor risk att det finns där. Vindruvor har mycket tunt skal och med det ökar risken för att där skall finnas rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om det är något som helt bör väljas bort om det inte finns ekologiskt så är det vindruvor. Tänk på att detta gäller även russin och vin! Även här gör det stor skillnad att välja ekologiskt. De bekämpningsmedel som används innehåller gifter som kan ge nervgifter till både de som arbetar med att odla bananer och vindruvor och till deras barn.

Mejerivaror

Genom att välja ekologiska mejeriprodukter bidrar du till att upprätthålla ett öppet kulturlandskap i Sverige. Eftersom de ekologiska kossorna till största delen äter sådant som växer på den egna gården. Betande djur är en del i att förhindra att betesmarker växer igen. Det skiljer några kronor på den ekologiska mjölken och den som inte är ekologisk men för de kronorna gör man skillnad både för miljön och kulturlandskapet.

Kött

Att välja ekologiskt kött är givetvis ett klokt alternativ men klokast är att faktiskt se över sin totala köttkonsumtion. Genom att välja vegetariskt en eller ett par gånger i veckan minskar man den egna köttkonsumtionen och gör genom det en insats. Det krävs mer resurser att producera kött än grödor vilket gör vegetarisk mat till ett klimatsmart alternativ. Om det inte finns möjlighet att välja ekologiskt kött så titta på märkningen där det står varifrån köttet kommer. Kött från Sverige är att föredra eftersom det har färdats kortare innan det till slut landar i affärens köttdisk.

Potatis

När potatisen besprutas hamnar inte bekämpningsmedlet enbart på den besprutade åkern utan även i den omgivande naturen och vattendragen. Värst besprutad är potatissorten King Edward. Genom att välja ekologiskt odlad potatis bidrar man till att minska mängden gift i vår miljö.

DSC_0247 (18)

En betande miljöhjälte och kulturarbetare!

Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Att välja att byta ut något eller allt av ovanstående till ekologiska alternativ har betydelse. Ju fler som väljer att byta till ekologiskt desto större blir skillnaden!

Text och bild: Liza Kettil

 

2 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s