Ekonomi & Arbetsliv

Dags att flytta hemifrån!

Även om man till åldern sett har varit vuxen i flera år, så är det först när man får sin första egna bostad som det riktigt märks! Även om man ser fram emot att flytta hemifrån kan det också kännas stort och svårt. Hur börjar man egentligen? 

Att flytta ifrån sina föräldrar kan vara känslomässigt laddat och om föräldrarna tycker att det är för tidigt och inte tror att du kommer att klara av det kan det vara riktigt jobbigt. Hur det än är så är det lättare att skaffa ett eget hem om man har stöd från omgivningen. Men det är inte alltid man får hjälp hemifrån och då får man förmodligen jobba lite hårdare själv. När man äntligen har sitt eget hem kan man iallafall känna sig stärkt av att veta att man kan ta vara på sig själv!

Flytta hemifrån

Medianåldern för att flytta hemifrån i Sverige är ungefär 21 år, och det är tidigast i Europa.

Hitta bostad
Det vanligaste är att man hyr sin första bostad. Det finns både kommunala bostadsbolag och privata hyresvärdar. På många håll i landet är köerna långa så det är en bra idé att sätta upp sig på listan långt innan man måste flytta. Alla hyresvärdar använder sig dock inte av kösystem, så håll utkik efter annonser och ring upp bolag och fråga om de har något ledigt.

Hur mycket kostar det?
Gör upp en budget på vilka utgifter du kommer att ha och hur mycket inkomst du har. Nu kan du tydligt se hur hög hyra du har råd med. Maten kan vara det som är svårast att beräkna. På konsumentverket finns beräkningar på matkostnader för kvinnor och män i olika åldrar. Här finns också ett budgetverktyg som hjälper till att räkna ut dina kostnader.

Vilka saker behövs?
Om du knappt har pengar att köpa möbler och husgeråd – misströsta inte. Man klarar sig utan väldigt många saker. Sängen kan du använda som soffa, och mat kan tinas och värmas på andra sätt än i en microvågsugn. På blocket och på loppisar finns massor av möbler, porslin och andra bruksgrejer för mycket små summor. Ibland kan man rent av få saker till skänks om man är snabb. Fråga runt i bekantskapskretsen om någon har något de vill bli av med eller kan tänka sig att låna ut. Många blir faktiskt glada av att få ge bort grejer som ändå stod och skräpade. Om det är några år kvar innan du kommer att flytta hemifrån, så passa på att önska dig nyttoprylar i present.

Pappersarbete inför flytt:

  • Hyreskontrakt: Se alltid till att ha ett ordentligt skrivet hyreskontrakt – även om du känner hyresvärden. Läs noga igenom innan du skriver på och lägg regler och uppsägningstider på minnet.
  • Adressändring: Man är enligt lag skyldig att tala om när man byter adress. På adressändring.se kan man göra flyttanmälan och beställa eftersändning.
  • Hemförsäkring: Om något händer är det väldigt tråkigt att inte ha försäkring. Det behöver inte kosta så mycket att försäkra lösöret i en lägenhet och det lönar sig att jämföra priserna hos olika försäkringsbolag. I vissa fackföreningar får man hemförsäkring gratis, kolla upp om det gäller ditt fack.
  • TV-licens: Alla som har TV skall också ha TV-licens. Anmäl dig på radiotjänst.se.Just nu kostar det 2 076 kr om året och det blir inte dyrare om du väljer att dela upp betalningen på två, tre, fyra eller tolv gånger om året.
  • Välj elbolag: Kolla upp om elen ingår eller inte i ditt hyreskontrakt. Oftast är det hyresgästen själv som ska teckna elavtal med en leverantör, men i vissa boendeformer (t.ex. studentrum, inneboende, internat och kollektiv) ingår el i hyran. Om du ska teckna elavtal, är det viktigt att känna till uppdelningen mellan avtal för elnät respektive elförbrukning. Elnätsbolag kan du inte välja utan det är ett visst företag som äger och sköter elnätet där du bor och med detta bolag måste du teckna ett elnätsavtal. När det gäller själva leveransen av el så kan kunden välja bolag att teckna avtal med. Det finns sajter där man kan jämföra elbolagens priser, till exempel elskling. Om man inte gör ett aktivt val finns risk att man får ett dyrt tillsvidareavtal.
  • Ev. Tv-abonnemang, telefon och bredband: Dessa är inga påtvingade kostnader men om man tänkt köpa fler kanaler, ha hemtelefon och bredband är det smart att kolla upp priser innan så att man kan ha med dem i beräkningen när man kalkylerar priser. En vanlig fallgrop är att man låser upp sig på långa avtal för att man erbjuds elektronik gratis eller till ett lägre pris. Räkna ut om det verkligen blir så billigt och fundera på om du verkligen vill binda dig till avtal på flera år.

Läs också:

Text och bild: Regina Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s