Krönika

Krönika: En tjej på fordonsprogrammet

För cirka en och en halv månad sedan var jag helt ny på skolan jag visste knapp vart ingången låg. Det känns som det var max en vecka sedan. Nu har jag kommit in i rutinerna och  vet vart lektionerna är – eller i alla fall vart jag ska börja leta efter dem. Jag går fordonslinjen och detta året läser jag nästan bara praktiska ämnen, med engelska och svenska som enda untantag. Det kan ju låta som vi inte gör något alls i skolan då, men vårt karaktärsämne verkstad är mer krävande än vad man kan tro! Eftersom vi läser allt från el och svets till att kränga däck, så kan man inte slösa bort tiden i skolan utan måste plugga minst lika mycket som på andra linjer.

alexandra skolfoto

Första skolfotot på gymnasiet!

Fordonsprogrammet är nog den mest beryktade gymnasielinjen! Ryktena säger att alla som går där är bönder,  har dåliga betyg, att det bara är killar som går där och att det är hemskt att vara tjej på fordon och så vidare.  Jag kan säga att dåliga betyg, det har det flesta. Men det betyder inte att någon är dålig och inte skulle kunna få bra betyg – det betyder snarare att vissa elever inte har fått tillräcklig hjälp i grundskolan. När grundskolan inte tar sitt ansvar så hamnar man ofta på fordon. Eftersom lägsta intagningspoäng i år var på 85 betyder det att man långt i från behövde alla godkänt för att få en plats. Men ingen som går fordon skulle klara av första veckan om de var dumma.

Ryktet om att tjejer har det tufft, det beror nog på vad man är för tjej. Om man inte klarar att få smuts under naglarna eller att ibland vara lite svart i ansiktet på lunchen, då är det nog tufft. Själv tycker jag att det är extremt mycket trevligare att umgås med killar än med tjejer. Jag slipper höra en massa skitprat och ingen bryr sig om vad andra har på sig. Du är som du är liksom!

Läs också:
Alexandra utökar vår redaktion!
En tonåring

Text: Alexandra Jorkvist
Bild: Tillhör Alexandra Jorkvist

1 svar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s