Hem & Trädgård

Woodland

Om man vill ha en mysig trädgård som är relativt lättskött, och det finns utrymme, då är ett woodland ett trevligt inslag i trädgården. Trender går och kommer även när det gäller trädgård och woodlandet har seglat upp på topplistan de senaste åren. För att anlägga ett fullskaligt woodland bör man dock tänka på mer än trender för det tar åtskilliga år för stora träd att växa upp.

Woodland betyder betyder rakt översatt skogsland och passar bra på en skogstomt men det går bra att anlägga även i en mera traditionell trädgård. Man kan göra sitt woodland så stort eller litet som man vill, kriterierna är att det ska växa skuggtåliga växter under träd. Det finns inga regler för hur många träd eller hur stor yta ditt woodland ska ha. Det kan vara bra att utgå ifrån ett eller flera träd som redan finns i trädgården, för att det är lättare att veta var man ska börja och för att spara tid. Planera lite i taget om det känns svårt att veta hur det ska bli när det är färdigt.

IMG_2607

Har du ont om utrymme så kan du göra ett mini woodland genom att sätta några små prydnadsträd eller uppstammade buskar i en upphöjd bädd av torvblock i den storleken som passar dig. Under dem kan du plantera de skuggtåliga växter du gillar bäst. Astilbe och Funkia finns i massor av storlekar och färger och de trivs i halvskuggigt läge.

DSC_0128

Astillbe passar bra i ett woodland

Det är fint att ha gångar täckta med bark eller flis genom ditt woodland, men det går bra att bara gå på det underlaget som finns. Är det barrträd så blir det en matta av barr att gå på och när lövträden tappar löven kan man låta dem ligga kvar och täcka marken.

IMG_2633

Många av växterna som trivs i halvskugga är surjordsväxter, de vill ha ett lågt ph i jorden för att trivas. Rododendron är en buske som finns i otaliga varianter, en kraftigväxande sort kan du nästan ha som träd medan de mera svagväxande passar som marktäckare. Andra växter som ofta trivs är Jättedaggkåpa och Vintergröna, båda dessa sprider sig gärna så de måste hållas under uppsikt eller planteras intill växter som kan hävda sig.

DSC_0202 (21)

Halvmultnade stubbar eller mossiga stenar är fina inslag som passar i denna typen av trädgårdsanläggning. Det roliga med trädgård är att det inte finns några regler, det är bara fantasin som sätter gränser.

Text: Magdalena Jorkvist

Bild: Liza Kettil

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s