Livsstil

Välj din jul!

Det är två månader kvar till julafton. Hur ska du fira? Julen är en stor familjehögtid och förmodligen den mest traditionsbundna helgen på hela året. Därför kan tanken på julfirandet kännas både svår och enkel. Om man alltid firar på samma sätt och är nöjd med det så är ju allt bra, men det är inte roligt att känna sig tvungen att göra på samma sätt år efter år.

Hela december bär med sig en massa förväntningar om hur julen skall vara. Mat skall lagas, huset pyntas och julklappar inhandlas. Familjen kan ha många utgreningar som föräldrar, barn, syskon, svärföräldrar, mor- och farföräldrar och kusiner. Lägg till några skilsmässor så blir det riktigt klurigt att hinna med alla. Inte så konstigt att julen kan kännas stressig och full av måsten. Men frågan är –  måste du? Känn efter vad du själv vill. Vill du skippa julen helt? Vill du vara ensam? Vill du sluta med julklappar? Vill du fira hemma? Vill du fira med någon annan än du brukar? Vill du resa bort?

Välj din jul!

Se julen som en kaka och pilla ur de godaste russinen! Vad tycker du är det bästa med julen?

Bestäm dig för vad du vill och fundera sedan ut hur du kan genomföra det på ett finkänsligt sätt. Och gör det i tid – berätta inte dagen innan julafton att du inte kommer eller att du inte vill ha eller ge några julklappar. Förklara varför du vill göra på ett annat sätt denna julen och gör klart att det har med dig själv att göra och inte med dem.  Om du tycker att det känns bra så öppna för en annan möjlighet att ses. Kanske är de välkomna hem till dig istället? Eller kan ni ses en annan dag eller annan tid? Det behöver ju faktiskt inte ens vara just på någon av juldagarna, och det behöver inte vara ett stort kalas med massor av mat för att man ska kunna önska varandra god jul!

Text och bild: Regina Johansson

3 svar »

  1. Vi åker till fjällen till jul och fokuserar mer på skidåkning än mat och julklappar – jätteskönt! Vissa jular har mina föräldrar också kommit upp så vi kan fira ihop. Sen firar vi nyår med min makes föräldrar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s